3.500 yıl sonra ortaya çıkan sır

Dünyanın bilinen en eski mumyalarında tarihe ışık tutacak çalışmalar yapıldı

3.500 yıl sonra ortaya çıkan sır
19 Mayıs 2011 Perşembe 11:49 tarihinde eklendi, 3.461 kez okundu.

 

Bilim insanları, dünyanın bilinen en eski mumyalarından bazıları üzerinde hem tıbba, hem de tarihe ışık tutacak bir çalışma gerçekleştirdi. Mısır kültürü uzmanları, mumyaları inceleyerek, kalp rahatsızlıklarının binlerce yıl önce ne kadar yaygın olduğunu anlamak istedi.
 
Mısır müzesinde bulunan 50’yi aşkın mumya üzerinde yapılan analizler, şaşırtıcı bir tabloyu ortaya çıkardı. CT scan analizinden geçirilen 52 mumyadan 44’ünün kalp sorunu çektiği anlaşıldı. Daha da ilginci, incelenen mumyaların yarısının Firavun ailesine mensup veya yakın olan elit insanlardan oluşması. 
 
10 Mayıs günü, Kahire müzesinde toplanan bilim insanları onlarca mumyayı teker teker CT scan analizinden geçirdi. Birçoğu Mısır’ın Eski Krallık dönemine ait birçok mumyanın kalp rahatsızlığı çektiği tespit edildi.
 
Yeni Krallık, 18’inci Hanedanlık döneminde (M.Ö 1295-1186) yaşamış olan Isis adlı mumyanın atardamarlarında tıkanıklık tespit edilen, yaşamış olan en yaşlı insanlardan biri. 3,500 yıldan daha fazla bir süre önce yaşamış olan Isis’in rahatsızlığı, kalp sorunun sadece modern dünyaya ait bir hastalık olmadığının kanıtı. 
 
Mısır kültürü uzmanları, Yeni Krallık 18’inci Hanedanlık (M.Ö 1550-1295) döneminde yaşamış olan Hatiay adlı mumyayı taramaya sokmak için hazırlık yapıyor. Hatiay’ın CT scan analizinde, mumyanın çok ciddi damar hastalığı çektiği anlaşıldı. Binlerce yıl önce yaşamış olan Mısırlı prensesin tıkalı atardamarları, Firavun ailesine mensup kişilerin de kalp hastalıklarından çok çektiğini ortaya koydu. 
 
Yeni Krallık 18’inci Hanedanlık (M.Ö 1550-1295) döneminde yaşamış Maiherpri adlı mumya görülüyor. Bilgisayar taramaları, Mısırlı prensesin yakınları gibi damar tıkanıklığı nedeniyle erken yaşta öldüğünü gösterdi. 
 
CT scan analizi yaklaşık 3,500 yıl geciken bir diğer mumya, Prenses Ahmose-Meryet-Amon’a ait. M.Ö 1580-1550 yılları arasında yaşadığı düşünülen prenses, kalp hastalığı çekmiş olduğu anlaşılan en yaşlı insanların arasında. 
 
Vücudun son derece detaylı kesitsel taraması yapan CT scan sayesinde, prensesin henüz 40 yaşlarının başında kalp rahatsızlığı yüzünden öldüğü anlaşıldı. 
 
Mısır kültürü uzmanı Dr. İbrahim Bedir, Geç Hanedanlık (M.Ö 688-332) yıllarına ait bir mumyayı CT scan analizi etti.
 
Bedir ve meslektaşlarının incelediği 52 mumyadan 44’ünün atardamarlarında, tıkanıklığa neden olan kalsiyum parçacıkları bulundu.