3800 yıllık mumya heykeli canlandı!

İngiltere’nin Manchester Müzesi’nde sergilenen 3,800 yıllık bir heykele ait hızlandırılmış görüntüler, müze yetkililerini şaşkına çevirdi. Kameraya ait görüntülerde, antik Mısır döneminden kalma heykelin kendi ekseni etrafında hareket ettiği görüldü.

3800 yıllık mumya heykeli canlandı!
25 Haziran 2013 Salı 11:57 tarihinde eklendi, 3.486 kez okundu.
Manchester kentindeki müzede 80 yıldır sergilenen heykelin hızlandırılmış görüntülerini inceleyen yetkililer, neye uğradıklarını şaşırdı. Antik Mısır döneminden kalan bir mumyanın mezarında bulunan heykel, neredeyse kendi ekseninde 180 derece döndü.
 
‘Neb-Sanu’ adını taşıyan 3 metrelik heykel, M.Ö 1800 yılına ait. Heykelin sanki kendi iradesiyle hareket ediyormuşçasına kendi etrafında nasıl döndüğü, nasıl bilinmiyor.
 
Manchester Müzesi’nde Mısır bilimci olan Campbell Price, ‘müzenin antik bir lanete çarpılmış olabileceğini’ öne sürdü.
 
Manchester Evening News gazetesine konulan Price, “Bir gün kendi etrafında döndüğünü fark ettim. Bu çok tuhaf biri durum çünkü heykelin bulunduğu dolaba ait anahtar sadece bende bulunuyor” dedi.
 
NASIL DÖNÜYOR?
Price, gazeteye yaptığı açıklamada, “Heykeli dolaba tekrar yerleştirdim ancak bir sonraki gün yeniden kendi ekseninde döndü. Hızlandırılmış video çekimi yaptık ve çıplak gözle fark edilmese de, videoda heykelin açıkça hareket ettiğini gördük. Bu heykel binlerce yıl bir mumyayla aynı mezarda yattı” dedi.
 
İngiliz Mısır bilimci, heykelin nasıl kendi kendine hareket ettiğine yönelik olarak, antik Mısır kehanetlerini hatırlattı:
 
“Mısırlılar, ölenlerin ayaklarına diğer dünyaya götürmesi için eşyalar koyardı... Antik Mısırlılar, eğer mumya yok olursa, heykelin mumya sahibinin ruhunu diğer tarafa taşıyacak araç olarak görev alacağına inanırdı. Belki de heykelin hareket etmesini sağlayan budur” dedi.
 
Indepentent sitesinin haberine göre, Manchester Üniversitesi’nde fizikçi olan Brian Cox’un konuya farklı bir yaklaşımı var. Cox, ‘hareketin sürtünme kuvvetlerinden meydana geldiğini’ öne sürerek, “Heykelin kıvrımlı yüzeyiyle, cam yüzeyin etkileşimi, hareketi doğuruyor olabilir” ifadesini kullandı.
 
Cox, “Ancak heykel on yıllardır müzede duruyor ve geçmişte böyle bir olay yaşanmazken şimdi kendi ekseninde mükemmel bir daire nasıl çizebiliyor, bunu anlamak güç” yorumunda bulundu.

NTV