40 ilden 400 firma tarım fuarında buluştu

Çorum'da bu yıl ikincisi düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'na 40 ilden 400 firma katıldı.

40 ilden 400 firma tarım fuarında buluştu
28 Kasım 2013 Perşembe 21:59 tarihinde eklendi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Fuar ve Sergi Kompleksi'nde açılışı düzenlenen fuara Vali Sabri Başköy, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan daire amirleri ve çok sayıda firma yönetici katıldı.

Burada konuşan Vali Başköy, fuara 40 ilden 400 firmanın katıldığını ifade etti. Fuarların üretilenle talep edilenleri bir araya getiren platformlar olduğunu kaydeden Başköy, ''Bugün 40 ilden 400 firma yani Türkiye'nin yarısı burada temsil ediliyor. Bu organizasyon küçümsenecek bir organizasyon değildir. Tarım sektörünün adeta her kesimden firması burada bir araya gelmiş durumdadır.'' dedi.

Bazı ülkelerin fuarların sırrına iyi vakıf olduğunun altını çizen Başköy, bu tür organizasyonlarla çok büyük paraların kazanıldığını kaydetti. ''Türkiye'de bu fuar anlayışını benimsemeye başladı ve biz bunları Anadolu şehirlerine kaydırmamız lazım'' diyen Başköy, ''Dünyaya yeteri kadar açık değiliz. Fuarlar aynı zamanda kaynaşmayı sağlıyor. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 100 bir artış sağlanmıştır. Binlerce yıl evvel panayırlar düzenleniyormuş. İnsanlar buralarda bir araya gelip ticaret yapıyormuş. Şimdi fuarlarda bir araya gelerek bu işler yapılıyor.'' dedi.

Atlas Uluslararası Fuarcılık şirketi adına konuşan Fevzi Atasagun da fuara 40 ilden 400 firmanın katıldığını tekrarladı. ''Ülkemizin en büyük tarım fuarı olma iddiasıyla yola çıktık'' diyen Atasagun, fuarın pazar gününe kadar devam edeceğini belirterek tüm çiftçileri ve vatandaşları davet etti.

HELİKOPTER İCAT ETTİ AMA UÇURAMIYOR

Fuara onlarca firma katılıyor ancak en fazla ilgiyi, havadan tarımsal ilaçlama helikopteri icat eden, Ahmet Koca isimli vatandaş çekiyor. 2 yılda büyük uğraşlarla icat ettiği helikopterini uçurmak için iş adamlarından destek beklediğini söyleyen Koca, ''Ben meslek lisesi mezunuyum, Sungurlu'daki sanayi sitesinde çalışıyorum. Çiftçilerin tarla ilaçladıkları esnada özellikle kış aylarında çektikleri sıkıntıyı gördüm ve böyle bir şey yapmak istedik. Ancak, motor 40 beygir olduğu için benimle birlikte 200 kilodan fazla ağırlık olan helikopteri kaldırmaya yetmiyor. Bunun için 5 bin TL para harcadım. Otomobil ve traktörlerin motor ve diğer parçalarını kullanarak bunu yaptık ancak, uçurabilmek için 105 beygirlik bir motora ihtiyacım var.'' şeklinde konuştu.

En büyük hayalinin icat ettiği helikopteri uçurmak olduğunu dile getiren Koca, fuara katılmasının amacının da helikopterini tanıtmak destek istemek olduğunu ifade etti. 


CİHAN