40 yılda 40 bin resim!

Resim eğitimi almadan başladığı sanat yaşamında 217 kişisel sergi açan, bin 20 karma sergiye katılan ''alaylı ressam'' Bilal Geniş (57), uykudan artan zamanının neredeyse tamamını tuvalinin başında geçiriyor.

40 yılda 40 bin resim!
08 Mayıs 2011 Pazar 10:24 tarihinde eklendi, 1.600 kez okundu.

 

 
 
İlkokulda okurken matematik defteri üzerine kara kalemle çizdiği Yavuz Sultan Selim'in resmini öğretmeninin beğenerek tahtaya asması üzerine bu sanata yönelen Mersinli ressam Bilal Geniş, maddi imkansızlıklar nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldığı sanat yaşamında adeta "resim fabrikası" gibi çalışıyor. 
     
Çalışmalarını atölyesinde kendine has tarzı ile naif ve klasik ekole yakın anlayışla sürdüren iki çocuk babası Bilal Geniş, yaptığı açıklamada, ilkokul ve lise yıllarında yaptığı resimlerin ilgi görmesi üzerine Güzel Sanatlar Fakültesine gitmeyi arzuladığını, ancak girdiği sınavda aldığı puan yeterli olmayınca bu hayalini gerçekleştiremediğini söyledi. 
     
Bunun üzerine Ticaret ve Turizm Yüksek Okuluna yazılan Geniş, "İstanbul Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan ve orada görev yapmış Fuat Aydınoğlu ile tanışmam sanat yaşamıma yeni bir yön verdi" dedi. 
     
Aydınoğlu ile bir süre çalıştıktan sonra Ankara'da sergi açmak istediğini, fakat tanınmadığı için buna olumsuz cevap verildiğini vurgulayan Geniş, bunun üzerine ilk kişisel sergisini, 1976'da Ankara Kızılay'da bir kaldırımda açtığını kaydetti. 
     
Yaptığı resimleri satarak geçimini sağlayamayınca 1980 yılında mesleği olan muhasebeciliğe başladığını anlatan Geniş, şöyle devam etti: 
     
"Maddi sıkıntı nedeniyle ressamlığı meslek edinemedim ama resim yapmaktan hiç kopmadım. Emekli olduktan sonra da gecem gündüzüm resim yapmak oldu. Eserlerimin ilgi görmesi üzerine çalışmalarıma ağırlık vererek ikinci kişisel sergimi 21 yıl sonra 1997'de Mersin'de bir galeride açtım. Gördüğüm yoğun ilgi resme olan tutkumu yeniden kamçıladı ve uykudan artan zamanlarımın çoğunu resim yaparak geçirmeye başladım." 
     
5 KITADA TABLOLARI VAR- 
     
Ressam Geniş, çocukluğundan beri resim yaptığını ancak, profesyonel anlamda 17 yaşından itibaren resim yapmaya başladığını, o günden bugüne geçen toplam 40 yıllık sürede yaptığı resimlerin sayısının 40 bini bulduğunu belirterek, "Özellikle emekli olduktan sonra günde sadece 4-5 saat uyumak bana yetiyor. Günün kalan 20 saatinde tuvalin başından ayrılmıyorum" dedi. 
     
Sanat yaşamında 217 kişisel sergi açtığını, bin 20 karma resim sergisinde eserlerinin yer aldığını belirten Geniş, atölyesinde açtığı kurslarda bugüne kadar 4 bine yakın öğrenciye de eğitim verdiğini, bununla gurur duyduğunu kaydetti. 
     
Yaptığı resimlerin özellikle internet sayesinde yurt dışından yoğun talep gördüğünü ifade eden Geniş, şöyle konuştu: 
     
"Antarktika hariç dünyanın 5 kıtasında tablolarım bulunuyor. Amerika'dan Rusya'ya, Meksika'dan Hindistan'a, Filipinler'den Nepal'e İran'dan Mısır'a, Suudi Arabistan'dan İsrail'e kadar dünyanın birçok ülkesindeki sanatseverler binin üzerinde resmimi satın alarak koleksiyonlarına ekledi. Halen her gün çok sayıda kişi ile internet üzerinden bağlantıya geçerek çalışmalarımı değerlendiriyorum. Yurt içinde ise tablomun bulunmadığı kent yok gibi." 
     
HALK RESSAMI- 
     
Kendini halk ressamı olarak niteleyen Geniş, bu nedenle de eserlerine yüksek fiyat biçmediğini, böylelikle alt gelir grubundaki insanların da evlerine tablo alabildiğini belirterek, "Yoğun emek harcadığım, buna karşın çok düşük fiyatla sattığım resimlerim yüzünden meslektaşlarımdan tepki gördüğüm de oldu ve oluyor. Ancak ben sanatın biraz da halk için yapılmasından yana olduğum için tepkilere göğüs gerebiliyorum" dedi. 
     
Ressam Geniş, ressamlığın yanı sıra hikaye ve roman yazdığını özellikle de şiire yoğunlaştığını vurgulayarak, "Bugüne kadar 16 bin 500 civarında şiir yazdım. Bunlardan 'İlham Perisi' adını taşıyan şiirlerimi 3 ciltte sadece bir adet olarak kitap halinde bastırabildim. Eğer destek bulabilirsem, şiirlerimi içerisinde resimlerimin de yer aldığı kitap bastırmak istiyorum" diye konuştu.