400 milyar dolarlık anlaşma!

Rusya ve Çin 30 yıllık toplam 400 milyar dolar değerinde doğalgaz anlaşması imzaladı. Ukrayna krizi nedeni ile Avrupa sevkiyatında sorun yaşayan Rusya, doğuya yönelerek elini güçlendirdi.

400 milyar dolarlık anlaşma!
21 Mayıs 2014 Çarşamba 16:20 tarihinde eklendi.
Gazprom Başkanı Aleksey Miller fiyat konusunun ticari sır olduğunu söyledi. Rusya’nın bin metreküp doğalgaz için Çin’den 350 doların üzerinde bir rakam istediği kaydediliyordu. Çin başlangıçta yıllık 38 milyar metreküplük alımı 60 milyar metreküpe kadar çıkarmayı planlıyor. 
 
Gazprom böylece Avrupa piyasalarından çok uzakta olan Sibirya doğalgazını Çin pazarına rahatlıkla ulaştırabilecek.
 
Uzun süredir pazarlıkları süren anlaşmayı Gazprom adına Başkan Miller imzaladı. Anlaşma Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki günlük Şanghay ziyareti çerçevesinde gerçekleşti.
 
Rus yetkililer anlaşmada son noktaya gelindiği konusunda açıklamalar da bulunmuşlar, ancak kesin bir ifade kullanmaktan kaçınmışlardı.
 
Çin’in alımı ile ilgili yeni inşa edilen Doğu hattının kullanılması konusunda da Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Wu Xinxiong da anlaşma imzaladı.
 
Putin’in Çin temasları çerçevesinde iki ülke 30’un üzerinde anlaşma imzaladı. 2014’de toplam 100 milyar doları bulacak ticaret hacminin, 2020’ye kadar 200 milyar dolara çıkarılması planlanıyor.

CİHAN