4+4+4'ün 1 aylık karnesi

Eğitim-Sen’in raporuna göre, mevcutları 120’ye kadar çıkan sınıflarda öğrenciler üst üste eğitim görüyor, sabah erken okula giden çocuklar ise sıralarda uyuyor.

4+4+4ün 1 aylık karnesi
18 Ekim 2012 Perşembe 09:21 tarihinde eklendi.

 

Çok tartışılan 4+4+4 eğitim sistemininin İstanbul’da bir aylık karnesi açıklandı. 4+4+4 sistemiyle ilgili Eğitim Sen İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan raporda özellikle 5.5 yaşında okula başlayan çocukların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilirken, kalabalık sınıflar ve öğretmenlerin yaşadıkları da ele alındı. Raporda, “Bazı okullarda 30’u aşkın 1. sınıf açıldı ancak göz önündeki birinci sınıfların mevcutlarını azaltmaya yönelik bu çabalar üst sınıfların mevcutlarını şişirdi. Örneğin Esenyurt Yusuf Aktaş İlkokulu’nda geçtiğimiz senelerde 80 olan sınıf mevcutları 120’lere dayandı. Oysa aynı bölgedeki Esenyurt ve Güzelyurt İmam Hatip Okulları’nda sınıf mevcutları hayli düşük.
 
Sınıf arkadaşına ‘abi’ diyorlar 
 
72 aylıktan küçük çocukların okul ortamına uyum sağlamakta zorlandığının kaydedildiği raporda, “Okula bebek mamasıyla gelen, sınıf arkadaşına ‘abi’ diye seslenen, tuvalet alışkanlıklarındaki aksaklık nedeniyle sorun yaşayan, yoğun tempo ve ders saatleri nedeniyle sınıflarda uyuyakalan pek çok çocuğumuzda bu tarz problemlerin bir akademik başarısızlık ve psikolojik tahribata yol açması en büyük endişemizdir” denildi. Yine İstanbul’da 60-66 aylık çocukların okula başlama oranlarının ilçeler arasında farklılıklar gösterdiğinin belirtildiği raporda, “Örneğin Kağıthane Cevdet Şamikoğlu İlkokulu’nda bu grup öğrencilerden 70 kayıt varken, Yeniköy Mehmetçik Okulu’nda 2 kayıt var” denildi.
 
5 dakikalık teneffüs yetmiyor
 
Okulların ikili eğitime geçtiği ve bu nedenle sabah çok erken başlanan eğitimin akşam 19.00-19.30 sıralarında sona erdiğinin belirtildiği raporda, çocukların sert kış koşullarında sabah ve akşam karanlığında okullarından evlerine nasıl ulaşılacağının yetkililer tarafından düşünülmediği kaydedildi. Yine ders yükü nedeniyle teneffüslerin 5 dakikaya indiğini, bu sürede ne öğrencilerin ne de öğretmenlerin dinlenebildiğinin altı çizilirken, 1. sınıf öğrencilerine verilmesi gereken bazı kitapların eksik olduğu ifade edildi. Bazı okullarda ise türbanla derse giren öğretmenlerin olduğu, özellikle Bağcılar’daki birçok okulda bu durumun yaşandığı kaydedildi.

Vatan Gazetesi