45 yıl sonra Filistin'e ayak basacak

Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas’ın sürgüne gönderilen lideri Halid Meşal, 45 yıl aradan sonra Filistin topraklarına adım atacak

45 yıl sonra Filistine ayak basacak
07 Aralık 2012 Cuma 09:23 tarihinde eklendi.

 

Hamas’in siyasi lideri Halid Meşal, bugün başlayacak olan iki günlük ziyaretinde, 45 yıl sonra Filistin topraklarına ayak basacak. Kuveyt ve Ürdün’ün ardından 1999’dan bu yana Suriye’nin başkenti Şam’da yaşayan Meşal, Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle Katar’a taşınmıştı. Hamas’ın lideri, Gazze’nin İsrail ile yaşadığı çatışmaların bitmesini simgeleyen zafer gösterisinde boy gösterecek.
 
Batı Şeria’yı 11 yaşındaki bir çocukken terk eden Meşal, Mısır’ın arabuluculuğu altında ateşkesle sonlanan sekiz günlük çatışmanın ardından Filistin’e ayak basmadan önce Reuters’a konuşarak, “Bir araya gelmemiz için yeni bir anlayış havası hakim” ifadesini kullandı.
 
FİLİSTİN’DE BİRLİK SİNYALLERİ
Hamas, El Fetih ile ayrılığa düştüğü 2007’den bu yana kontrolünde olan Gazze’de yarın açık alanda büyük bir gösteri düzenlemeyi planlıyor. Hamas, hem İsrail’e karşı alınan zaferi, hem de örgütün kuruluşunun 25’inci yıldönümünü kutlamayı planlıyor.
 
Arap Baharı’nın ardından Batı Şeria’yı kontrol eden El Fetih ile tekrar yakınlaşan Hamas, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin uzun yıllar bu ülkede yasaklı kalan Müslüman Kardeşleri desteklemesiyle yeniden güç kazanmaya başladı.
 
İsrail ile Gazze arasında geçtiğimiz ay yaşanan çatışmalarda, 170 Filistinli ve altı İsrailli hayatını kaybetti. İsrail, çatışmaların Hamas zaferiyle sonuçlandığını reddederken, Hamas’ın güç kaybettiğini öne sürdü.