5 milyon AB'yi esir aldı

Avrupa'yı daha derin bir krizden kurtarmak için hazırlanan Mali İstikrar Fonu, Euro Bölgesi'nin 17 üyesinden 16'sı tarafından imzalandı ama Slovakya'da koalisyondaki çatlak, AB'nin geleceğini tehlikeye düşürdü.

5 milyon AByi esir aldı
11 Ekim 2011 Salı 11:27 tarihinde eklendi.

 

Slovakya Avrupa Birliği için hiç bu kadar önemli olmamıştı. 332 milyon nüfusa sahip Euro Bölgesi nefeslerini tutmuş, 5 milyon Slovakya'nın vereceği kararı bekliyor. AB'deki mali krizin derinleşmesinin önüne geçmek için Almanya ve Fransa öncülüğünde hazırlanan Mali İstikrar Fonu'nun genişletilmesi şimdiya kadar Euro Bölgesi'nin 17 ülkesinden 16'sı tarafından kabul edildi.
 
Parlamentodaki kritik oturum öncesi açıklama yapan Slovakya Başbakanı Radicova, Mali İstikrar Fonu oylamasının aynı zamanda hükümete güven oylaması anlamına geleceğini söyledi. Radicova koalisyon hükümetinde henüz bir anlaşmaya varamadıklarını da belirtti.
 
KRİTİK TOPLANTI
 
Euro Bölgesi’ne 2009 yılında üye olan AB'nin küçük ülkesi Slovakya’da parlamento bugün Türkiye saatiyle 14.00'te toplanarak Mali İstikrar Fonu'nun genişletilmesini ele alacak.
 
Slovakya'da dört partiden oluşan koalisyon hükümeti, dün akşam da biraraya gelmiş ancak uzlaşma sağlanamamıştı. Dünkü toplantı sonrası açıklama yapan Slovakya Başbakanı Iveta Radicova, "Bazen karar almak çok zordur, şu anda öyle bir durumu yaşıyoruz" demişti.
 
'HAYIR' FELAKET OLACAK
 
Bratislava hükümeti bugün yapılacak oylamada paketin genişletilmesine ilişkin vereceği “evet“ ya da “hayır“ oyuyla Euro Bölgesi'nin geleceğini de belirlemiş olacak. Slovakya’dan 'hayır' yanıtının gelmesi halinde tüm Euro Bölgesi’nde Mali İstikrar Fonu’nun genişletilmesinin yolu kapanacak.
 
MALTA ONAY VERDİ
 
Euro Bölgesi'nde Mali İstikrar Fonu'nun genişletilmesi dün akşam son olarak Malta parlamentosunda görüşülmüş ve oy birliğiyle karar onaylanmıştı.