5 ton patlayıcı etkisiz hale getirildi

DİYARBAKIR'ın Bismil İlçesi'ne bağlı Sinan Köyü Jandarma Karakolu önüne park edilmiş olan ve içinde yaklaşık 6 ton patlayıcı bulunan kamyonet, güvenlik kuvvetleri tarafından fark edilerek imha edildi.

5 ton patlayıcı etkisiz hale getirildi
23 Temmuz 2016 Cumartesi 16:37 tarihinde eklendi.
Bismil'e bağlı Sinan Köyü Jandarma Karakolu'nun önüne dün saat 23.00 sıralarında, bir kamyonet park edildi. Ön tarafında 06 E 3413, arkasında 21 BJ 064 plaka takılı olan kamyonet, güvenlik güçlerini alarma geçirdi. Güvenlik güçleri kamyoneti park edip kaçan kişiyi bulmak için operasyon başlatırken, kamyonet incelemeye alındı. Olası infilaka karşı cadde çift taraflı trafiğe kapatılırken, bölgeye bomba imha uzmanları sevk edildi.
 
Kamyonete yüklenmiş bombanın uzaktan infilak ettirilebileceği değerlendirilerek çalışma tamamlanıncaya kadar Jammerlar (Frekans kesici) çalıştırılırken, kamyonet güvenli bir biçimde karakoldan uzaklaştırıldı. Boş bir araziye götürülen kamyonet, burada güvenlik kuvvetleri tarafından imha edildi. Kamyonette yapılan incelemede patlamaya hazır yaklaşık 6 ton patlayıcı bulunduğu belirlenirken, teröristin bunu infilak ettirmediği belirlendi. Güvenlik kuvvetlerinin bölgede araştırmaları devam ederken, konuyla ilgili Valilikten yazılı bir açıklama yapılacağı bildirildi. 
 
VALİLİK: PATLAYICI 5 TON 
 
Diyarbakır Valiliği, Bismil İlçesi'nde ele geçirilen patlayıcının 5 ton olduğunu açıkladı. Açıklamada şöyle denildi: 
 
"Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'nca, Diyarbakır ili genelinde BTÖ (Bölücü terör örgütü) mensuplarının bombalı araç saldırılarının önlenmesi maksadıyla yol emniyet ve kontrol faaliyetleri (Askeri birlikler ve geçici köy korucuları (GKK) kontrol noktaları tarafından) aralıksız olarak devam etmektedir. Alınan bu tedbirler çerçevesinde; 22 Temmuz 2016 saat 23.00 sıralarında Bismil Sinan Jandarma Karakol Komutanlığı'nca GKK unsurları ile birlikte icra edilen yol emniyet görevi esnasında bomba yüklü olduğu değerlendirilen şüpheli araç karayolu üzerinde durdurulmaya çalışılmış ancak dur ihtarına uymaması üzerine havaya ateş açılarak durdurulmuş ve aracı kullanan BTÖ mensubu olduğu değerlendirilen şahıs, aracı karayolu üzerinde bırakarak gecenin karanlığından faydalanıp yol kenarındaki mısır tarlasına doğru kaçarak gözden kaybolmuştur. Patlayıcı madde yüklü araçta yapılan incelemede; aracın kasasında parça tesirini artırmak için metal profil içerisine yerleştirilmiş uzaktan komutalı ve zaman ayarlı düzenek ile desteklenmiş 5 ton amonyum nitrat ve şeker karışımı patlayıcı madde düzeneği tespit edilmiştir. Bombalı araç karayoluna zarar vermemek, vatandaşların ulaşımına engel olmamak amacıyla Patlayıcı Madde İmha Timi tarafından emniyetli bir şekilde yerinden alınarak boş bir arazide patlatılarak imha edilmiş, patlama sonrası herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştır. Olay ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çok yönlü soruşturma devam etmekte olup aracı bırakıp kaçan BTÖ mensubunun yakalanması için operasyon başlatılmıştır. Bölgemizde yaşayan vatandaşların ve kamu personelinin emniyetini sağlamak amacıyla teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara artan bir azim ve kararlılıkla devam edilecektir."