5. TRT Belgesel Günleri başlıyor

TRT Belgesel Günleri’nin beşincisi, 9-13 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul’da izleyiciyle buluşuyor.

5. TRT Belgesel Günleri başlıyor
09 Mayıs 2013 Perşembe 13:24 tarihinde eklendi, 1.058 kez okundu.

 

TRT tarafından ilk kez 2009 yılında, ulusal düzeyde düzenlenen ve 2010 yılında uluslararası bir kimlik kazanan TRT Belgesel Günleri 9-13 Mayıs tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.
 
Amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek ve yerli-yabancı belgeselcileri buluşturan bir platform oluşturmak amacıyla düzenlenen yarışma, bu yıl da uluslararası ve ulusal olmak üzere iki ana kategoride; Ulusal Yarışma ise Amatör ve Profesyonel olarak iki alt kategoride düzenleniyor.
 
Yarışmaya bu yıl, 285’i 53 farklı ülkeden olmak üzere, 432 belgesel film için başvuru yapıldı. Seçici kurullar, Ulusal Amatör Kategori’de 108 eser arasından 14, Ulusal Profesyonel Kategori’de 38 eser arasından 9, Uluslararası Kategori’de ise 285 eser arasından 17 eseri finalde yarışmaya layık gördü.
 
Gösterimler ücretsiz
Finale kalan filmlerin yanı sıra, dünyanın çeşitli bölgelerinden birçok nitelikli belgesel filmin gösterimleri, “TRT Belgesel Günleri” çerçevesinde, yönetmenlerinin de katılımıyla gerçekleştirilecek. Gösterimler tamamen halka açık ve ücretsiz olacak.
 
TRT Belgesel Günleri, finalist filmlerin, başta Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu ve Notre Dame De Sion Fransız Lisesi salonları olmak üzere, farklı salonlardaki gösterimleri ile başlayacak. Etkinlikler, Açılış Filmi Gösterimi, Yarışma Dışı Gösterimler ve söyleşilerle devam edecek.
 
Ödül töreni 13 Mayıs’ta
Final jürisinin izleme ve değerlendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından, 13 Mayıs akşamı bir gala gecesi düzenlenecek ve ödüller sahiplerini bulacak. TRT Tepebaşı Stüdyoları’nda gerçekleşecek gala gecesinin sunuculuğunu ise Ayşe Süberker ve Engin Altan Düzyatan üstlenecek. Törende ayrıca, ünlü müzisyen Can Atilla da bir performans ile sahne alacak.
 
Onur ödülü Hasan Özgen’in
TRT Belgesel Ödülleri’nde, son iki yıldır verilmeye başlanan Onur ödülü’nün bu yılki sahibi ise, Hasan Özgen oldu. Ünlü belgeselci, hayatını bu sanata adayan ve sadece üretmekle kalmayıp ülkemizde belgesel sinemanın gelişimi için çaba harcamış olan bir kişi.
 
Onur Ödülü, önceki yıllarda da Ertuğrul Karslıoğlu ve Aziz Albek’e verilmişti.
 
Balkan Savaşları’na özel gösterim
Balkan Savaşları’nın 100. yılında, TRT Belgesel Ödülleri özel gösterimlerinin konusu da, Balkan belgesel filmleri olacak. “Balkan Panorama” adıyla yapılacak gösterimlerle, 9 farklı ülkeden 11 belgesel film, İstanbul Modern’de izleyici ile buluşacak.
 
Panorama bölümü film gösterimleri ve yönetmenlerle söyleşiler, 9-10 Mayıs tarihlerinde İstanbul Modern Sinema Salonları’nda takip edilebilecek.
 
TRT-üniversite el ele
Amaçlarından biri de amatör belgeselcileri desteklemek olan TRT Belgesel Ödülleri etkinliklerinin çözüm ortaklarından biri de Kadir Has Üniversitesi… İki kurum arasındaki ortaklığın birçok alana yansıması amaçlanıyor. Belgesel Günleri organizasyonunda öğrencilerin aktif olarak görev alması, TRT tarafından üniversitede yapılacak workshoplar ve karşılıklı olarak düzenlenmesi planlanan etkinlikler bunlardan sadece bazıları…
 
5.TRT Belgesel Ödülleri ve TRT Belgesel Günleri ile ilgili program ve diğer ayrıntılı bilgiler, trtbelgesel.com adresinden takip edilebilecek.