5 yıl güneşi görmedi

Hamas’ın beş yılı aşkın bir süre esir tuttuktan sonra 1027 Filistinli mahkumun salıverilmesi karşılığında serbest bıraktığı İsrailli asker Gilad Şalit, yeni hayatına alışmaya çalışıyor.

5 yıl güneşi görmedi
20 Ekim 2011 Perşembe 09:52 tarihinde eklendi.

Şalit, beş yıl sonra evinde geçirdiği ilk akşamda annesinin kendisi için hazırladığı ve en sevdiği yemeklerden oluşan bir sofraya oturdu.

Şinitzel, patates kızartması ve makarna yiyen Şalit, daha sonra ailesiyle sohbet etti. Bir doktor ise evin yakınında nöbet bekledi.

Babası Noam Şalit, oğlunun çok iyi olduğunu söylerek, “Sofrada çok iştahlıydı. Gece de çok güzel uyudu” dedi. Şalit de iyi olduğunu gösterircesine dün sabah annesi Aviva ile oturdukları mahallede yürüyüşe çıktı.

Güneş gözlüğü, beyzbol şapkası takan ve iki askerin korumasında dolaşan Şalit, bir arkadaşının evine uğradı ardından basına konuşmadan evine döndü.

Şalit’in beş yıl boyunca nerede tutulduğu ise sırrını koruyor. İsrail’in Maariv gazetesi, Şalit’in Gazze’nin güneyinde Refah ya da Han Yunusu’ta tutulduğunu öne sürdü. Gazete, Şalit’in Hamas’ın Refah sorumlusu Raid Attar tarafından teslim edilmesini de bu iddiasına kaynak gösterdi. Ayrıca Şalit’in Gazze İslam Üniversitesi ya da bir caminin altındaki sığınakta tutulduğu da öne sürülüyor. Yeri kesin olmasa da Şalit’in yer altında uzun süre güneş görmeden tutulduğu biliniyor.

Serbest kaldığında çekilen görüntülerde gözlerinin ışıktan rahatsız olduğu da fark edilebiliyor. İsrail basınında, serbest kaldığında kendisine niçin güneş gözlüğü verilmediği de eleştiri konusu oldu.