"50 kişinin cenazeleri ailelerine teslim edildi"

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Reyhanlı’daki patlamalarda hayatını kaybeden 50 kişinin cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini, bir kişinin ise kimlik teşhisinin henüz yapılmadığını söyledi.

50 kişinin cenazeleri ailelerine teslim edildi
20 Mayıs 2013 Pazartesi 21:20 tarihinde eklendi.

Lekesiz, "Şu ana kadar 'yakınım bu olayda hayatını kaybetti, kayboldu, arıyorum ulaşamıyorum' diyen hiçbir vatandaşımız bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Vali Lekesiz, Reyhanlı Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde düzenlediği toplantıda patlamalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Vali Lekesiz, patlamalarda ölenlerin sayasının çok daha fazlaymış şeklinde dedikoduların olduğunu belirterek, adli makamların teşhis etmesi suretiyle ölenlerin sayısının 51 olduğunu aktardı. Hayatını kaybeden 51 kişinden bir kişinin kimlik teşhisinin henüz yapılmadığını dile getiren Vali Lekesiz, "Şuana kadar yakınım bu olayda hayatını kaybetti, kayboldu, arıyorum ulaşamıyorum diyen hiçbir vatandaşımız bulunmamaktadır." diye konuştu.

Kimlik teşhisine müteakip cenazelerin ailelere teslim edildiğini kaydeden Lekesiz, kimliği teşhis edilen 45 kişinin Türkiye vatandaşı, 5’inin ise Suriyeli olduğunu aktardı. Olayın olduğu ilk günden itibaren hastanelere 222 kişinin yaralı olarak müracaat ettiği bilgisini veren Vali Lekesiz, "Bunların 154 ayakta tedavi görerek taburcu edilmiştir. Halan hastanelerde tedavisi süren 17 kişi vardır. Bunların 14’ü Türk, 3 ‘ü Suriye vatandaşıdır. 7 kişinin tedavisi de ilimiz dışındaki hastanelerde sürdürülmektedir." diye konuştu.

"GÖZALTINA ALINAN VE ARANANLARIN TAMAMI TÜRK VATANDAŞI"

Ayrıca hastanelerde 3’ü Türk 1’i Suriyeli olmak üzere 4 ağır yaralı bulunduğunu ileten Lekesiz, olayın asli ve tali faillerinin yakalanmasına yönelik çalışmaların güvenlik ve istihbarat birimleri tarafından son derece titiz ve kararlı bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Yoğun çalışmalar sonucunda olayla ilgili şuana kadar toplam 18 kişinin gözaltına alındığını ve 7 sinin sevk edildikleri adli menciler tarafından tutuklanarak cezaevine konduğu bilgisine veren Lekesiz, "Gözaltında olup henüz mahkemeye çıkamayan 6 kişi var.

Bunlarda bugün sabah mahkemeye çıkarılmak üzere Adana yetkili başsavcılığına sevk edilmiştir. Tahmin ediyorum bu akşam saatlerinde mahkemeye sevkleri yapılacaktır. Halen olayla ilişkileri olduğu değerlendirilen 4 kişide aranıyor. Şuana kadar yakalanan 18 kişi ve aranan 4 kişi ilimiz nüfusuna kayıtlı ülkemizin vatandaşıdır. Bunların arasından hiçbiri Reyhanlılı değildir.

Bu melun saldırıyı gerçekleştirerek insani nedenlerle geçici olarak misafir ettiğimiz sığınmacılar ile kardeşlik ve hatta akrabalık bağı olan ilimiz insanları arasında onları karşı karşıya getirmek isteyenlerin amaçlarına ulaşamamaları noktasında gösterdikleri sağduyudan dolayı Reyhanlılı ve Hataylı hemşerilerimize teşekkürlerimizi belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

"1047 KİŞİYE ACİL İHTİYAÇLARI İÇİN ÖDEME YAPILDI"

Reyhanlı’da genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması, yaraların sarılması, maddi ve manevi zararın telafisi için önemli adımlar atıldığını kaydeden Hatay Valisi, olayın 3. gününde Reyhanlı’da hayatın tekrar normale dönebilmesi için yapılması gerekenlere ilişkin bir yol haritası ortaya konulduğunu ve çalışmalara başlandığını belirtti.

Tüm kurum çalışanlarının Reyhanlılıların yarasını sarmak üzere çalışmalar içerisinde olduğunu ifade eden Lekesiz şunları söyledi: "Şuana kadar olaydan olumsuz etkilenen 1047 vatandaşımıza, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için ödeme yapıldı. İşyeri hasarı nedeni ile işyerinden maaş alamayan 2 veya 5 kişi çalıştıran iş yerlerindeki vatandaşların en az 3 ay maaşının devletçe verebilmesi için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda 1024 kişinin maaşları 3 aydan az olmak üzere ödenmesi uğraşılıyor." 430 iş yerinde hasarlarının tespit edildiğini, 760 dosyanın tamamlandığını belirten Lekesiz, "Ödeme için hazır hale getirilmiştir.

Yine bu kapsamda Maliye Bakanlığı tarafından Reyhanlı’da olaydan etkilenen vergi mükelleflerine müşkül sebepler değerlendirilerek beyanname verme ve ödeme süreleri 30 Eylül mesai bitim saatine kadar ertelemiştir. Reyhanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca mağdur olan ailelerimize ve esnaflarımıza bir defaya mahsus olmak üzere maddi yardım yapılıyor." şeklinde konuştu.

"PSİKOLOJİK DESTEK VERİLİYOR"

Vali Lekesiz, olaydan etkilenen esnafın gerek faizsiz kredi kullanabilmesi, gerek KOSGEB desteklerinden yararlanabilmesine, gerekse de vergi kolaylılıklarına ilişkin uygulamaların hayata geçirilmesi için bakanlığın üst düzeyde destek verdiğini vurguladı.

Yaşanan olayın sosyal ve psikolojik etkilerini atlatmanın kolay olmadığına dikkat çeken Vali Celalettin Lekesiz sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle yakınlarını kaybeden vatandaşlarımız başta olmak üzere, bunların sosyal ve psikolojik etkilerini ortadan kaldırmak kolay değildir. Bu amaçla başta Mustafa Kemal Üniversitesi olmak üzere Milli Eğitim, Aile Sosyal Politikalar ve İl Sağlık müdürlüklerinden oluşturulan ekipler ile yakınlarını kaybeden ve yaralı vatandaşlarımıza psikolojik destek verilmektedir."


CİHAN