50 milyon dolar yalan oldu

ABD’li yetkililer bu ayın başında öldürdükleri El Kaide Lideri Usame bin Ladin’in başına konulan 50 milyon doların kimseye verilmeyeceğini açıkladı.

50 milyon dolar yalan oldu
11 Mayıs 2011 Çarşamba 09:18 tarihinde eklendi.

 

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carner, “Kimse bize Usame bin Ladin’in Abbottabad’da nerede oturduğunu ihbar etmedi” diye konuştu. El Kaide’nin 2001 yılında New York’taki İkiz Kulelere uçaklarla yaptığı intihar saldırılarının ardından ABD, Bin Ladin’in başına 25 milyon dolar koymuş ve 2004 yılında bu ödülü iki misline çıkarmıştı.
 
MOLLA ÖMER AVI
 
Bin Ladin’in topraklarında yakalanması nedeniyle zor duruma düşen Pakistan yönetimi, itibarını düzeltmek için Taliban’ın ruhani lideri Molla Ömer’i yakalamak için harekete geçti. İstihbarat kaynakları, ABD ordusu ve Pakistanlı yetkililerin, Afganistan sınırındaki Ketta kentinde saklandığı öne sürülen Molla Ömer’i yakalamak için yarışa girdiğini kaydediyor.
 
DESTEK GÜCÜ GÖNDERMİŞ
 
Adı açıklanmayan ABD’li bir yetkili, Başkan Barack Obama’nın Bin Ladin’e yönelik operasyona Pakistan güçlerinin karışması olasılığına karşı, operasyon timine destek vermek için 2 savaş helikopteri gönderdiğini belirtti. Bu arada ABD yönetiminin operasyon günü, Bin Ladin’in canlı ele geçirilmesi halinde hızla sorgulanabilmesi için avukatlar ve uzmanlardan oluşan bir ekibi hazır beklettiği öne sürüldü.
 
IRAK İDAM EDİYOR, PAKİSTAN BIRAKIYOR
 
Pakistan yönetimi, El Kaide Lideri Bin Ladin’in eşlerini ülkelerine yollayacağını belirtirken, Bağdat yönetimi, örgütün eski Irak sorumlusu El Masri’nin eşine idam cezası verdi
 
Bağdat yönetimi, Nisan 2010’da ABD ile düzenlediği ortak operasyonda öldürdüğü El Kaide’nin eski Irak lideri Ebu Ayyub el Masri’nin eşi Hesna Ali Yahya Hüseyin’i bugün idam edecek. Savcılığın Hüseyin’in, eşinin örgüte liderlik ettiği 4 yıl boyunca gerçekleştirilen saldırılarla herhangi bir bağlantısını bulamamasına karşın mahkemenin verdiği idam kararı, Batı kamuoyunda tartışma yarattı. İngiliz Guardian Gazetesi, İslamabad yönetiminin, 1 Mayıs’ta Pakistan’da ABD askerleri tarafından öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin’in halen gözaltında bulunan eşlerini, sorgularının tamamlanmasının ardından ülkelerine göndereceğini açıkladığını hatırlatarak, Bağdat’ın idam kararının çelişki yarattığını savundu.
 
SUSTURMAK İSTİYOR
 
Beyaz Saray, Pakistan’ın elindeki Bin Ladin’in eşlerinden, El Kaide liderinin saklandığı yıllara ilişkin önemli bilgiler elde etmeyi umuyor. Washington kaynakları, ABD’nin dul eşleri kontrolü altına alarak, operasyona ilişkin resmi açıklamanın dışında senaryolar yaratılmasının da önüne geçmeye çalıştığı yorumunda bulunuyor. Bu arada İslamabad’ın ABD’li yetkililere, Bin Ladin’in akrabalarını sorgulamaları için izin verebileceği belirtildi.
 
Oğlu baskından kaçtı iddiası
 
Pakistanlı güvenlik yetkilileri, ABD’nin Bin Ladin’e yönelik operasyonla ilgili ilk açıklamasında öldüğünü duyurduğu El Kaide liderinin en genç oğlu Hamza’nın, baskın sırasında binadan kaçmayı başarmış olabileceğini düşünüyor. Yetkililer, ailesinin baskın sırasında binada olduğu düşünülen Hamza’nın gözaltına alınanlar arasında bulunmadığını belirtiyor. Bin Ladin’in Katar’da yaşayan oğlu Ömer ise, babasının akıbetinin aydınlatılması için ABD Başkanı Barack Obama’yı şahsen sorumlu tuttuklarını, cenazenin denize atılmasının ise “aşağılayıcı ve dinen kabul edilemez’’ olduğunu söyledi.

Habertürk