50 yıllık ödülün altın portakalını kopardılar

Bu yıl 51.’si düzenlenecek olan Altın Portakal Film Festivali’nin bilgilendirme toplantısında 1964’te en iyi film seçilen Gurbet Kuşları’na verilen Venüs heykelciğinin altın kaplama portakalı koptuğu için kayboldu.

50 yıllık ödülün altın portakalını kopardılar
10 Eylül 2014 Çarşamba 17:22 tarihinde eklendi.
Bu durum toplantının yapıldığı salonda kısa süreli paniğe neden oldu. Festivalin Jüri Başkanı Yılmaz Erdoğan, portakalın masanın örtüsünün altına düşmüş olabileceğini düşünerek oraya bakılmasını istedi. Ancak, gerçek kısa süre sonra ortaya çıktı. Daha önce İstanbul’daki bir toplantıya götürülen heykelciğin üstündeki portakal kutunun içine düşmüş. Yaptığı telefon görüşmesi sonrasında bilgiyi salonda bulunanlarla paylaşan Festival Direktörü Elif Dağdeviren’in herkesin rahat bir nefes almasını sağladı. 
 
Geçmişteki izleri geleceğe taşımak adına 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ilk ödülden esinlenerek heykelcikler yaptırıldı. Yeni yapılan heykelcikleri ilk heykelcikle karşılaştırmak amacıyla 1964 en iyi film seçilen Gurbet Kuşları ile ödül alan Halit Refiğ’in heykelciği eşi Gülper Refiğ’den alındı. Toplantı sırasında masanın üstünde siyah örtü altında duran ilk ödül, toplantının sonunda tanıtılmak amacıyla açıldı. Dağdeviren ilk ödülü Gülper Refiğ’den nasıl aldığının hikayesini anlatırken ilginç olay yaşandı. Heykeli eliyle yoklayan Dağdeviren portakalın yerinde olmadığını fark etti. Bunun üzerine, 'Ayyy portakal yok! Gülper hanıma şimdi ne diyeceğiz' diyerek panikledi. Heykelin 50 yılın izini taşıdığını ifade eden Dağdeviren, yarım asırda heykele herhangi bir zarar gelmediğini ancak en büyük zararı kendilerinin verdiğini dile getirdi. Yılmaz Erdoğan ise salondaki gergin havayı dağıtmak için “Arkadaşlar, portakalı kim çaldıysa yerine bıraksın” şeklinde espri yaptı.
 
    Masanın üstüne siyah örtünün ve masanın altına bakılmasına rağmen portakal bulunamadı. Bu sırada heykelciğin portakalının İstanbul’a götürüldüğü sırada kutunun içine düştüğü anlaşıldı. Dağdeviren, ilk heykelciği masanın üstüne koymak yerine arka kısımda bulunan bir sehpanın üstüne koyarak muhafazaya aldı. 
 
    Jüri Başkanı Yılmaz Erdoğan yaptığı esperilerle toplantıya renk kattı. Yılmaz ayrıca bazı eleştirilerde de bulundu. Yarım asrı geride bırakmış bir festival için hala ‘yeniden yapılanma’ ifadelerinin kullanılmasının bir eksiklik olduğunu söyledi. Toplantı sırasında mikrofon sık sık ses çıkarıp, bozulunca Erdoğan’ın dikkati dağıldı. Bunun üzerine Erdoğan, “Ne olur ses yapmayan bir mikrofonlu bir festival olsun. Benim vasiyetim olsun. Festivallerde gürültü çıkarmayan mikrofonlar kullanılsın.” dedi. Daha önce festivalde jüri başkanlığı yapanların eleştirildiğini kendisine hatırlatılması üzerine Erdoğan, jüri başkanı olmanın eleştirilere açık olamayı gerektirdiğini kaydetti. 
 
FİLM FORUM ORTAK YAPIM PROJESİ
 
Antalya Film Forum Ortak Yapım ve Proje Geliştirme Marketi Direktörü Zeynep Özbatur Atakan, projenin 14-17 Ekim’de ilk kez gerçekleşeceğini açıkladı. Forum kapsamında proje aşamasındaki uzun metraj projelerin yer alacağı Pitching (Sunum) Platformu’na başvurular devam ettiğini aktardı. Kurmaca, yaratıcı belgesel ve yaratıcı animasyon projelerin yapımcılarının başvurabileceği platforma son başvuru tarihi 15 Eylül olduğunu söyledi. Pitching Platformu'na seçilecek 10 projeyi Antalya Film Forum'un Danışma Kurulu üyelerinden Marsel Kalvo, Sevil Demirci, Yamaç Okur ve Zeynep Özbatur Atakan'ın oluşturduğu ön jüri belirleyecek. Seçilen projeler, festival kapsamında uluslararası ve ulusal film endüstri profesyonelleriyle buluşacak ve jüri tarafından seçilecek iki proje 30 biner lira ile desteklenecek. 
 
51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 10-18 Ekim’de gerçekleştirilecek. Ulusal ve Uluslar arası olmak üzere iki farklı ödül dağıtılacak. Belgesel, kısa ve uzun metraj olmak üzere üç kategoride değerlendirme yapılacak. Festivalde 261 kısa film, 71 belgesel ve 57 uzun metrajlı film gösterilecek.