6 bin 763 yıllık bayram

Süryaniler, Babil ve Asur İmparatorlukları döneminden bu yana, Hıristiyan olan birçok kavmin, yılın başlangıcı olarak kutladığı 'Akitu Bayramı'nı coşku içinde kutladı.

6 bin 763 yıllık bayram
01 Nisan 2013 Pazartesi 17:21 tarihinde eklendi, 1.125 kez okundu.

 

Babil ve Asur İmparatorlukları döneminden bu yana Süryani, Asuri, Keldani, Nasturi, Arami ve Maruniler tarafından 6 bin 763 yıldan bu yana her yıl kutlanan ve 'yeni yıl' anlamına gelen 1 Nisan Akitu Bayramı, Türkiye'de ilk defa 2005 yılında Midyat'ta kutlandı.
 
8 yıl aradan sonra ikinci kez 1 Nisan Akitu Ulusal Süryani Bayramı, merkezi Midyat'ta bulunan Süryani Dernekler Federasyonu'nun organizesinde kutlandı. Midyat'a bağlı Elbeğendi (Kafro) Köyü'ndeki kutlamaya, Suriye, Mardin, Midyat ve bağlı köylerden yaklaşık 500 Süryani katıldı. Süryani aileler, güneşli günde, bahar mevsiminin tadını çıkardı, hem de Süryani şarkıları eşliğinde uzun süre halay çekerek eğlendi.
 
Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Süryaniler'in 1 Nisan'ı yeni yılın başlangıcı olarak kutladıklarını belirterek, şöyle dedi:
 
"1 Nisan; yeni bir yılın başlangıcı yılbaşı olarak sayılıyor tarihimizde. Asurlular ve Babilliler de, tabii ki biz Süryaniler dönem dönem bugünü farklı şekillerde kutladık ve bugüne kadar da devam ettirdik. Bugün de Kafrı Köyü'nde bu etkinliği yapmaktayız. 1 Nisan ile Nevruz'un kardeş bir tarihleri var aslında. İki kardeş bayram; iki kardeş yılbaşı gibi. İnşallah bundan sonra her yıl bir köyde, bir mekanda bu günü kutlayacağız."
 
"AKİL ADAMLAR KOMİTESİNDE YER ALMAK İSTİYORUZ"
 
Devam eden 'Çözüm sürecinde' tartışılan Akil Adamlar listesine girmek istediğini belirten Türker, şöyle konuştu:
 
"Bu yeni yıl inşallah barışa da vesile olacak, 1 Nisan; Umarız ülkemizde başlayan barış sürecine katkısı olur. Biz Süryaniler olarak da Türkiye'de başlayan barış sürecine destek verdik ve vermeye devam edeceğiz. Şimdilerde hükümetin oluşturmak istediği akil adamlar listesi, komite veya komisyonunda biz de yer almak istiyoruz. Biz de bu ülkenin bir parçasıyız. 6-7 bin yıllık tarihiz var, bu topraklarda Süryaniler olarak. Ülkemizde esen barış havasını desteklemek için ve katkıda bulunmak için, biz bu barış sürecinin içerisinde de akil adamlar veya akil insanlar komitesinin içinde yer almak istiyoruz. 1 Nisan ve Nevruz Ortadoğu halklarına, Türkiye halklarına kutlu olsun. İnşallah barış dolu günlerle halklar birlikte kucaklaşır, birlikte artık yaşamaya devam ederler."
 
Daha sonra kutlamaya Suriye'den katılan Süryani sanatçılar Dilmon Garip, Sergon Şerro ve Kawme Dik'in seslendirdiği şarkılar eşliğinde gençler Hassade, Bagiyye, Hurze ve Şexani oyunlarını oynayıp, birlikte yemek yedi.

DHA