6. yüz nakli ameliyatı başladı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi, Türkiye'nin 6'ncı yüz naklini yapmak üzere operasyon başlattı.

6. yüz nakli ameliyatı başladı
23 Ağustos 2013 Cuma 09:16 tarihinde eklendi, 2.199 kez okundu.
Antalya'da 20 Ağustos'ta geçirdiği trafik kazası sonrasında Özel Medstar Hastanesi'ne kaldırılan 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın bugün beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin Turan'ın kolları ve bacakları dışındaki bütün organlarını bağışlaması üzerine organ nakli ekipleri harekete geçti.
 
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, Antalya'nın 4'üncü, Türkiye'nin de 6'ıncı yüz naklini yapmak üzere operasyon başlattı. Vericiden alınacak yüz, belirlenecek alıcıya nakledilecek.
 
AÜ Hastanesi yönetimi, yüz nakli yapılacak aday olarak Edirne'den Salih Üslüm'ü uygun bulurken, ulaşım sorununu da gözönüne alarak alternanif bir isim daha belirlemeye çalışıyor.
 
NAKİL YAPILACAK SALİH ÜSLÜM ANTALYA'DA 
 
Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli operasyonunun kahramanı Salih Üslüm saat 19.00'da İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan kalkan uçakla Antalya'ya geldi. Oğlu Sedat Üslüm ile birlikte gelen 54 yaşındaki Salih Üslüm'ü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ekibi karşıladı. Kendisi ile ilgili soruları konuşma güçlüğü çektiği için yanıtlayamayan Salim Üslüm, 'Nakil olmaya geldim, iyiyim mutluyum' diyerek iyi olduğunu gösterir bir el işareti yaptı. Antalya Havalimanı'ndan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne polis eskortuyla giden Salim Üslüm, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Enstitüsü'ne götürüldü. Kendisini takip eden basın mensuplarına son bir selam veren Üslüm, görevliler tarafından içeri alındı. 
 
NAKİL EKİBİ VERİCİNİN BULUNDUĞU HASTANEYE GİTTİ 
 
Aynı dakikalarda hastaneden ayrılan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi organları bağışlanan Muhittin Turan'ın bulunduğu Medstar Hastanesi'ne hareket etti. Hastane girişinde basın mensuplarına açıklama yapmayan Ömer Özkan ve ekibinin gece saatlerinde Turan'ın yüzünü almak için operasyona başlamaları bekleniyor. 
 
AV'DA YARALANMIŞ 
 
Türkiye'nin 6'ncı, Akdeniz Üniversitesi'nin ise 4'üncü yüz nakilli hastası olacak 54 yaşındaki Salih Üslüm, 2008 yılında av kazasında tüfekle yaralandı. Geçirdiği bir dizi operasyonların ardından sağlığına kavuşan Üslüm, yüzündeki parçalanma nedeniyle yaklaşık 11 ay önce Akdeniz Üniversitesi'ne başvurup daha önce yüzüne yerleştirilen plakların alınmasının ardından Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli sırasına girdi. Bugün beyin ölümü gerçekleşen Muhittin Turan'ın yakınlarının organlarını bağışlayacağı haberinin verilmesi üzerine Salih Üslüm Edirne'den hareket etti. İstanbul'a karayoluyla geçen Salih Üslüm için, Türk Hava Yolları'nın Antalya'ya gelecek uçağı kısa süreliğine rötar yaptı. 
 
ORGAN ALIMINA BAŞLANDI 
 
Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu kaldırıldığı Özel Medstar Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın organları saat 22.35 sıralarında alınmaya başlandı. Hastaneye ilk olarak Muhittin Turan'ın yüzünü almaya Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstüriktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Tozoğlu, Diş Hekimi İsmail Afşar, Asistan Murat Biçici ve Asistan Mehmet Can Ubuz geldi. Operasyon hakkında bilgi veren Özel Medstar Hastanesi Ameliyathane ve Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Murat Yılmaz, öncelikle yüz nakli için tüm saçlı deriyi içerisine alan göz kapakları alt çene, üst çenenin alındığını belirterek, "Neredeyse tüm iç organlar, kalp, karaciğer, akciğer, böbrekler ve pankreas da alınacak. Saat 03.00 gibi tüm organların alımının biteceğini tahmin ediyoruz. Organlar sırayla alınacak, ama bildiğiniz gibi kalp en son alınacak" dedi. 
 
7 KİŞİYE HAYAT VERECEK 
 
Ailesi tarafından organları bağışlanan Muhittin Turan'ın karaciğeri Malatya Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iki ayrı hastaya nakledileceği, böbreklerden birisinin Akdeniz Üniversitesi'ndeki bir hastaya, diğerinin ise Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki başka bir hastaya nakil edileceği öğrenildi. Turan'ın akciğeri ise İstanbul Koşu Yolu Hastanesi'ndeki bir hastaya nakledilmek üzere gönderilecek. Turan'ın kalbi, Akdeniz Üniversitesi'nde 4 kişi arasından belirlenecek bir hastaya nakledilecek. Muhittin Turan'ın pankreasının da Ankara Dış Kapı Hastanesi'ne gönderileceği öğrenildi. 
 
YÜZ NAKLİ OPERASYONU BAŞLADI
 
Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki simitçi Muhittin Turan'ın ailesi tarafından bağışlanan organları 8 saat süren operasyonun ardından alındı. Son olarak Turan'ın yüzünü alan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, saat 07.15 sıralarında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geçti. 
 
Operasyonun başarılı geçtiğini belirten Prof. Dr. Ömer Özkan "Her şey gayet yolunda" diyerek Muhittin Turan'ın yüzüyle birlikte ameliyathaneye çıktı. Organ alımının başladığı saatlerde ameliyat masasına yatan Türkiye'nin en yaşlı yüz nakilli hastası 54 yaşındaki Salih Üslüm için sabah erken saatlere kadar hazırlıklar yapıldı. 
 
Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 07.30'da başlamış oldu.
 
BEBEK BEKLEYEN ÖZLENEN HOCA AMELİYATA GİRDİ
 
Yüz naklini yapan ekibin başında bulunan Prof .Dr. Ömer Özkan'ın 9 aylık hamile eşi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan da ameliyata girdi. 
 
18 Temmuz'da Recep Sert'e yapılan yüz nakli operasyonuna da katılan Doç. Dr. Özlenen Özkan'ın yaklaşık 10 gün sonra bir kız bebeği dünyaya getirmesi bekleniyor.
 
FARE AVLARKEN YÜZÜNDEN YARALANMIŞ
 
Muhittin Turan'ın yüzünün nakledileceği Edirne'de çiftçilik yapan Salih Üslüm, 2008 yılında samanlığına giren bir fareyi yakalamak için av tüfeğini ateş edince yaralandı. Üslüm saçmaların sekerek isabet etiği yüzü tanınmayacak hale geldi.
 
KALBİ NAKLEDİLDİ
 
Organları bağışlanan Muhittin Turan'ın gece yarısı alınan kalbi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi. Kalbin alınışı sırasında hastaneye çağırılan 4 adayın arasından en uygunu olan Ahmet Arı'ya nakledildi.

DHA