60 milyon liralık vurgun!

Akışkanlık düzenleyici olarak sanayide ve temizlik firmalarında üretim yapmak üzere ithal ettikleri yağı akaryakıt olarak satan firmaya, İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü ekipleri operasyon düzenledi.

60 milyon liralık vurgun!
04 Mart 2013 Pazartesi 14:29 tarihinde eklendi.

 

Firmanın kaçak akaryakıt imalatında kullanacağı 47 bin 930 kg. yağ cinsi eşyaya el koyuldu, 6 kişi gözaltına alındı. 2012 yılında 18 bin 500 ton petrol türevi cinsi eşyayı amacı dışında kullanan firmanın, devlete 20 milyon TL'lik ÖTV'yi ödemediği belirlendi.
 
Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü, sanayici olduklarını beyan ederek vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanmak suretiyle petrol ve petrol ürünleri ithal eden firmalarla ilgili çalışma başlattı. Uşak'ta faaliyet gösteren bir firmanın, üretim yapma gerekçesiyle 47 bin 930 kg. yağ cinsi eşya ithal etmek istediği bilgisine ulaşıldı. Daha önce firma ortakları hakkında, yurda tekstil boyası olarak 200 ton jet yakıtı soktukları gerekçesiyle kanuni işlem yapıldığı belirlendi. Firmanın, daha sonra ismini değiştirerek kâğıt üzerinde paravan firmalar gösterip kaçakçılığa devam ettiği anlaşıldı. İç piyasadan 5 milyon 500 bin kg. yağ satın aldığı, 13 milyon kg. baz yağı ithal ettiği, toplam 18 milyon 500 bin kg. petrol türevi madde alımı olduğu fakat üretim yapacak kadar ne elektrik kullanıldığı ne de elemanı bulunduğu öğrenildi. Uşak'ta belirtilen adresine gitmesi gereken baz yağların İzmir'de kendilerine ait başka bir şirkete gönderildiği, üretim yeri olarak gösterilen işyerinde yapılan incelemede tankların boş olduğu, üç kişinin bulunduğu, herhangi bir hammadde ve üretim faaliyeti olmadığı tespit edildi. Bunun üzerine firmanın İzmir Limanı'nda bulunan 47 bin 930 kg. baz yağ cinsi eşyasına el koyuldu. Ele geçirilen kaçak akaryatın piyasa değerinin 45 milyon TL olduğu kaydedildi.
 
Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü görevlilerince daha önceden de kaçak akaryakıt operasyonları yapılan işyerleri olduğu, 2012 yılında piyasa değeri 60 milyon TL olan 18 bin 500 ton petrol türevi cinsi eşyayı amacı dışında kullanan firmanın, devlete 20 milyon TL'lik ÖTV'yi ödemediği belirlendi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan İ.Z., T.N., A.A., Ş.Ç., M.S. ve N.A. hakkında, Kaçakçılık Kanunu&na muhalefetten İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

CİHAN