600 bin yıldır buzullarda

Bilim insanları, kutup ayılarının en yakın akrabalarından sanılandan çok daha uzun zaman önce, 600 bin yıl önce ayrıldıklarını ortaya çıkardı.

600 bin yıldır buzullarda
20 Nisan 2012 Cuma 09:56 tarihinde eklendi.

 

Kutup ayıları üzerinde geçmişte yapılan genetik analizler, bu türün sadece 150 bin yaşında olduğunu öne sürmüştü. Ancak Almanya’nın Senckenberg Doğa Araştırma Enstitüsü’nden Frank Hailer ve meslektaşlarının yaptığı yeni araştırmalar, kutup ayılarının çok daha eski tarihlere uzandığını gösterdi. Hailer ve meslektaşları, kutup ayılarının bu kadar uzun süre zarfında iklim değişikliklerine adapte olmayı başardığını belirtti.
 
Kutup ayılarının tarihteki yerini belirlemeye yönelik ilk çalışmalar, sadece anneden yavrularına geçen ve tüm genetik şifrelerin (genom) sadece küçük bir kısmını oluşturan  mitokondryial DNA (mtDNA) üzerinde yapılmıştı. Bu çalışmaların sonucunda, kutup ayılarının kuzeyde yaşayan bir kahverengi ayı türünden ortaya çıktığı öne sürülmüştü.
 
NÜKLEER DNA FARKI
Alman bilim insanlarının yürüttüğü ve detayları Science dergisinde bugün yayımlanan araştırmada, nükleer genomlarının farklı kalıtımsal bölgeleri incelendi. Nükleer DNA, mtDNA’ya kıyasla, hem anne hem de babadan yavrularına geçiyor.
 
 
Hailer ve ekibi, 45 siyah, kahverengi ve kutup ayılarından alınan, dokuz bin baz çifti serisini (DNA’nın sarmalımsı molekülündeki basamakları oluşturan kimyasallar) inceledi. Böylece, ayıların aile ağaçları çıkarıldı ve birbirleriyle olan farklılıkları tespit edildi. Sonuçlar, hem kutup ayılarının hem de kahverengi ayıların, birbirlerinden farklı ve kökenlerinin çok daha eski tarihlere uzandığını gösterdi.
 
Çalışmada, kutup ayılarının buzullarda çok fazla iklim döngüsü geçirdikleri ve kutuplardaki koşullara alışmak için oldukça bir uzun zamanları olduğunu gösterdi. Buna rağmen, kutup ayılarındaki genetik çeşitliliğin az olması, iklimin sıcak olduğu aşamalarda nüfuslarının artışında azalmaya neden oldu.
 
Araştırmada ayrıca, yaşam alanındaki değişimler, avcılık, zehirli maddeler ve diğer olumsuz faktörlerin, kutup ayılarının hayatta kalma şansını riske sokabileceği ifade edildi.

NTV