70 milyon liraya ‘dövdürüyoruz'

Son yıllarda moda haline gelen dövme (tattoo) sektörü 70 milyon TL’lik büyüklüğe ulaştı.

70 milyon liraya dövdürüyoruz
10 Eylül 2012 Pazartesi 09:19 tarihinde eklendi, 2.741 kez okundu.

Türkiye’de 1 milyon kişide dövme bulunduğu tahmin edilirken her yıl bu sayıya yaklaşık 200 bin kişi daha eklenmeye başladı. Türkiye’de 400 dövme stüdyosu, 1500 dövme sanatçısı var.

 
Türkiye'de yaşayan 18-30 yaş arasındaki genç nüfus içerisinde, her on kişiden birisinde dövme (tattoo) bulunuyor. Özellikle son 10 yılda moda haline gelen dövme yaptırma trendiyle, sektör de bu zaman içinde 10 kat büyüdü. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişinin vücudunun herhangi bir noktasında dövme olduğu tahmin ediliyor. Dövmelerin boyutlarına göre ortalama fiyatı 350 TL’yi buluyor. Dövme yaptıran kişi sayısının yıllık 200 bin kişiye ulaşması ise bu sektörün yıllık hacminin 70 milyon TL’ye ulaştığını gösteriyor.
 
Anadolu’dan talep
Artan taleple birlikte vücut süsleme sanatının son 10 yıl içinde hızla gelişmesi, başta büyük kentler olmak üzere Türkiye’deki dövme stüdyo sayısının 400’e, dövme sanatçılarının sayısının da 1500’e ulaşmasını sağladı. Sadece İstanbul’da dövme atölyesi sayısı 200’e ulaşırken, Türkiye’nin doğu illerindeki dövme talebi de dikkat çekiyor. Vücut Süsleme Sanatını Geliştirme Derneği İstanbul Başkanı Erdoğan Çavdar, “Birçok Anadolu şehrinden de insanların talebini görüyoruz. Samsun, Sinop, Amasya, Ordu, Erzincan ve Tunceli’den çok fazla elektronik posta alıyoruz. Ancak mevcutta dövmesi olanların yüzde 90’ı, batı şehirlerinde yaşıyor” dedi.
 
Yabancılar geliyor
Gençler arasında hızla yayılan dövme modası, tatilini geçirmek için Türkiye’ye gelen turistlere de sıçradı. Makine açılışının 100 TL’den başlayıp, sırtın her noktasını dolduran büyüklüklerde 10 bin TL’ye kadar ulaştığı Türkiye’deki dövme fiyatları, Avrupa ülkelerine oranla oldukça düşük seviyelerde kalıyor. Bu da, başta İngiltere, İskoçya ve İrlanda, olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinden Türkiye’ye özel dövme yaptırma turlarının organize edilmesine yol açıyor. Böylece, bu turlara katılanlar, kendi ülkelerinde ödeyecekleri fiyata, Türkiye’de hem dövme, hem de tatil yapma imkanı buluyor.
 
Fiyat faktörü
Türkiye’ki dövmeciler, Avrupa’dakilere göre yüzde 50 daha ucuza dövme yapıyor. Bu da, Türk dövmecilerinin internete açılmalarına neden oluyor. İnternette oluşturulan siteler aracılığıyla dünyanın dört bir yanından Türk dövmecilerle bağlantı kurmak mümkün. Önce figürler için fiyat teklifleri alınıyor. Bu teklifler, bulunulan ülkedeki tekliflerle karşılaştırılıyor. Özellikle vücudun önemli kısımlarını oluşturan büyük hacimli dövmelerde iki teklif arasında büyük uçurumlar oluşabiliyor.
 
Yılda 1500 yabancı
Vücut Süsleme Sanatını Geliştirme Derneği İstanbul Başkanı Erdoğan Çavdar, son yıllarda Türkiye’ye dövme için gelen turist sayısının arttığını belirterek, “Türkiye, sağlık turizminde giderek gelişen bir ülke. Türkiye’ye yönelik organize edilen sağlık turlarına bir de dövme turları eklendi. Bu tür organizasyonları bireysellikten çıkarıp, profesyonel tur operatörü kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmesini teşvik etmek gerekiyor. Bunun için bakanlığa da görev düşüyor. Türkiye’de hem hijyen seviyesi çok yüksek, hem de iyi sanatçılar var. Yılda yaklaşık 1500 bin turist dövmesini Türkiye’de yaptırıyor.”
 
18 yaşından önce yaptırmayın
Dövmede kadınlar, sevgi, aşk ve zarafeti simgeleyen yıldız, melek, kelebek, yunus, yazı, çiçek, sarmaşık ve martı figürlerini tercih ediyor. Erkekler ise güç, cesaret ve korkuyu ifade eden yazı, tribal, Japonca yazı, alev, ejderha ve hayvan figürlerinde yoğunlaşıyor. Son 3 yıl içinde en çok yapılan dövme modellerinden birisi de ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası’ oluyor. Bu dövmenin fiyatı 250 TL. Dövmenin yapılış süresi, boyutuna ve işçiliğine göre değişiyor. Kola yazılacak bir isim ortalama 20 dakikada tamamlanırken, sırtı kaplayacak bir dövmenin tamamlanması bir ayı geçebiliyor. Dövmeciler gençleri, 18 yaşından önce dövme yaptırmamaları için uyarıyor.
 
Fiyat 10 bin TL’ye kadar çıkıyor
· Dövme fiyatları 100 TL ile 10 bin TL arasında değişiyor.
· Türkiye’de 1500’ün üzerinde sertifikalı dövme sanatçısı bulunuyor.
· Amerika ve Avrupa’da başlı başına bir sanayi haline gelen dövmede, kullanılan boya ve cihazlar yurt dışından ithal ediliyor.
· Boya, derinin
1.5 milimetre altına işleniyor.
· Her uygulamada cihaza takılan iğne ile bu iğneye takılan plastik ucun değiştirilip, cihazın da sterilize edilmesi gerekiyor. Bu nedenle, her dövme için bir makine açım bedeli alınıyor.
· 80 TL olan açılış fiyatı, 2 santimetrekarelik bir dövmenin de fiyatını oluşturuyor. Dövme fiyatlarında uygulanacak figürün boyutu, zorluğu, renk gibi faktörler belirleyici oluyor.