70 yıldır aranan tablo CHP binasından çıktı

Resim Heykel Müzesi'nden 70 yıl önce alınan İsmet İnönü portresinin CHP Eyüp İlçe Başkanlığı’nda olduğu ortaya çıktı. İbrahim Çallı'nın yaptığı tablonun değerinin 6 milyon lira olduğu öğrenildi.

06 Kasım 2011 Pazar 09:18 tarihinde eklendi.

 

 

İstanbul Resim Heykel Müzesi’ne ait olan ünlü ressam İbrahim Çallı’nın 70 yıldır aranan İsmet İnönü portesinin CHP Eyüp İlçe Binası’nda olduğu belirlendi.
 

Radikal gazetesinin haberine göre; 1940’lı yıllarda müzeden sergi için alınan ancak daha sonra geri dönmeyen ‘İnönü Portresi’, CHP Eyüp İlçe Başkanı Levent Karakoç’un makam odasında asılı.
 

Karakoç, “Ben 45 yaşındayım. Kendimi bildim bileli de CHP’liyim. Bu resim de çok uzun yıllardır burada asılı. Nereden geldiği konusunda hiçbir bilgim yok” dedi.

 

6 milyon liralık tablo için özel bir önlem almadıklarını belirten Karakoç, “Kapılarımız gayet sağlam, güvenlik kameralarımız çalışıyor. Ama resim ile ilgili özel bir önlemimiz yok” diye konuştu.
 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, şunları söyledi: “Bayramdan sonra CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile temasa geçip eserimizi geri isteyeceğim. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu tür konulara hassasiyetini biliyorum. Bizi kırmayacağına, zorluk çıkarmayacağına inanıyorum.”
 

Yerinde olmayan 500’e yakın tablo olduğunu ifade eden Karayağız, “Bunların bir kısmının yerini biliyoruz, bir kısmının da nerede olduğu belli değil. Ama yeni yerimize taşındıktan sonra bir ekip kurup eserlerimizi bulacağız. Dedektif gibi çalışacak olan bu ekibimiz müze müze, koleksiyon koleksiyon gezecek” dedi.

İBRAHİM ÇALLI KİMDİR?

1882’de doğan İbrahim Çallı, Türk resminin yapı taşlarından biri. 1960 yılında hayatını kaybeden Çallı’nın yüzlerce eseri bugün birçok müzenin koleksiyonunda yer alıyor. Çallı’nın en bilinen eserleri arasında Cami Avlusu, Mevleviler, Dikiş Diken Kadın, Hatay, İstiklal Savaşı’nda Zeybekler, Türk Topçularının Mevzie Girişi, Nü, Balıkçı Kayığı, Çayır ve Keçiler, Manolyalar, Atatürk, İsmet İnönü ve Yahya Kemal Beyatlı portreleri bulunuyor.

Çallı, İnönü portresini 1939’da yapmış. Resmin 1940’lı yıllarda bir sergi için müzeden alındığı tahmin ediliyor. Eser, bu tarihten sonra bir daha müzeye dönmemiş. Nasıl geldiği belli olmasa da bugün CHP Eyüp İlçe Başkanı’nın makam odasını süsleyen İnönü poretesi, ilgiye muhtaç gözüküyor. Tablonun bazı yerlerinde ufak da olsa hasarlar oluşmuş. Bazı noktalarda çatlaklar mevcut.


NTV