"7'nci minare olmayacak"

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çamlıca'ya yapılacak cami projesindeki gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

7nci minare olmayacak
20 Şubat 2013 Çarşamba 19:23 tarihinde eklendi.

 

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çamlıca'ya yapılması planlanan caminin avan projesinde değişiklikler yapıldığını belirterek "Bir zaman minaremiz vardı. Yani yedinci minare diye ifade ettiğimiz zaman saati. O zaman saati artık olmayacak" diye konuştu.
 
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çamlıca'ya yapılacak cami projesindeki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Caminin yapılacağı Çamlıca Tepesi'nde basın mensuplarının karşısına geçen Başkan Kara, Çamlıca'ya yapılacak cami ile ilgili proje yarışmasının sona ermesinin ardından, İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin avan (ön) projeyi kabul ettiğini ifade etti. Avan projeye göre uygulama projelerinin çizilmeye başlandığını söyleyen Kara, Üsküdar Belediyesi olarak avan projeye göre ruhsatı verdiklerini kaydetti.
 
RADYO VE TV VERİCİLERİ KALDIRILACAK
 
Ruhsatın verilmesinin ardından mimari ayrıntıların ortaya çıkmaya başladığını belirten Kara, "Özellikle kubbe çapı, minare yükseklikleri, minare sayısı ve bence en önemli kısımları Türk-İslam eserleri müzesi ve atölyeleriyle beraber cami sadece bir ibadet alanı değil, aynı zamanda bir kültür merkezi, bir yaşam alanı" dedi. Caminin tamamlanmasının ardından Çamlıca'nın gerçek anlamda halka açılacağını kaydeden Kara, radyo ve TV vericilerinin de ortadan kaldırılarak Küçük Çamlıca'ya götürüleceğini söyledi.
 
7'NCİ MİNARE OLMAYACAK
 
Caminin 15 bin metre kare kapalı alana yapılacağını belirten Mustafa Kara, cami projesinin genel konseptinde büyük bir değişiklik olmadığını belirterek, "Yapı çok gözükür bir yapı olunca yapılan en ufak bir değişiklik bile biraz farklıymış gibi geliyor. O da bir zaman minaremiz vardı. Yani yedinci minare diye ifade ettiğimiz zaman saati. O zaman saati artık olmayacak. Onun yerine o bölgede havuzlar ve kitap satışlarının olabileceği bir sergi salonu, İslam Eserlerinin ve klasik Türk Eserlerinin, hat, ebru sanatı dediğimiz sanatların sergilenebileceği bir sergi alanı oluşacak. Avlusu daha geniş bir hale gelmiş oldu. Caminin kubbe çapı İstanbul'u simgelemesi adına 34 metre, yüksekliğinin 72 metre olması var" diye konuştu.
 
GELECEK KUŞAKLARA MESAJ VERECEK BİR YAPI
 
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara caminin projesinde daha çok Osmanlı mimarisinin olduğunu söyleyerek, "Ama bazı noktalarında özellikle söve kısımlarında, minarelerin bazı desenlerinde Selçuklu'ya da atıf var. Sayın Başbakan Erdoğan'ın ifade ettiği gibi 'Kökünü geçmişinden alan gelecek kuşaklara mesaj verecek bir yapı olarak adlandırılıyor. Bu anlamda da Üsküdar tarihi ve kültür şehri olması hasebiyle de tarihi bir anıyı anımsatmasıyla da önemli buluyoruz" şeklinde konuştu.
 
KAPALI ALANA GÖRE 5. BÜYÜK CAMİ
 
Kara, bir gazetecinin, dünyanın 5. büyük camisi mi olacak şeklindeki sorusuna, "Şimdi rakam karşılaştırması şu anlamda yapılıyor. Bir kapalı alanın bulunduğu yere göre mukayese, bir diğeri de açık alanda bulunduğu yere göre mukayese yapılıyor. Burada çok ciddi bir açık alan da mevcut. Bu anlamda belki kapalı alana göre mukayese yapılırsa 5'inci ama, açık alana göre yapıldığı düşünülürse belki de dünyanın 1'incisi olacak" diye cevap verdi.

DHA