8 bin yıllık kaya resimleri tahrip edildi

Batı Anadolu’nun en eski kaya sanatı örneklerinden, Latmos Dağları'ndaki kaya resimleri üzerine yağ sürülerek tahrip edildi.

8 bin yıllık kaya resimleri tahrip edildi
28 Eylül 2012 Cuma 16:40 tarihinde eklendi, 1.202 kez okundu.

 

Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin haberine göre, Aydın'ın Söke ilçesi Söğütözü mevkiinde bulunan 8 bin yıllık kaya resimleri tahrip edildi.
 
Stil ve konu açısından eşsiz olan kaya resimleri Batı Anadolu kaya sanatının ilk örnekleri kabul ediliyor.
 
Bölgede bulunan en iyi korunmuş eser olarak öne çıkan kaya resmi, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. Aktüel Arkeoloji Dergisi'nin edindiği bilgilere göre resmin tamamı üzerine yağ sürülerek tamamen tahrip edilmiş.
 
Anneliese Peschlow tarafından çalışmaların sürdürüldüğü bölgede, kaya resimleri ilk kez 1994 yılında keşfedilmişti. Türkiye'de ve Yakın Doğu'da benzeri olmayan eserler bir anlamda insanoğlunun belleği durumundalar.
 
İlk kez 1994 yılında keşfedilen ve bugün 170’e yükselen bilinen resim sayısı ile Türkiye’nin ve neredeyse dünyanın en özgün kaya resimlerinden birini barındıran Latmos Dağları, bugün birçok acıdan tehlikenin eşiğinde. Stil ve konu açısından eşsiz olan prehistorik süslemeler, Batı Anadolu kaya sanatının ilk örnekleridir. Türkiye’de veya Yakın Doğu’da başka bir yerde benzeri yoktur.
 
Latmos resimlerinde insan betimlemeleri, kişiye değil bunun yerine sosyal kontekst içindeki insanı gösterir. Değişik gruplama içinde yer alan çok figürlü resimler, çoğunlukla kadın ve erkeklerin çift olarak ele alındığı betimlemelerde, bazıları anne bazıları çocuk çifti olarak da yer alır. Bu resimlerdeki en önemli temanın aile teması olduğu görülür. Bazı resimler düğün sahnelerini betimler. Kadınların erkeklerden daha sık resmedildiği, 500’den fazla insan figürü tanımlanmıştır.
 
Artan feldispat maden ve taş ocakları, kayalık alanı tahrip etmekte ve kaya resimlerini tehlikeye sokmaktadır. Latmos, tüm bunlardan dolayı, UNESCO’nun Dünya kültürel Miras Listesi’ne dâhil edilmeli, hiç değilse Doğal Tarihi bir park olmalıdır. Bu amaçlara yönelik başvurular 1990 yılından beri birçok defa yapılmıştır fakat bugüne kadar herhangi bir başarı elde edilememiştir.