8 saniyede bir öldürüyor

Acıbadem Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan, sigaranın dünyada, her yıl 4 milyon kişinin, her gün 11 bin kişinin, her 8 saniyede 1 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu söyledi.

8 saniyede bir öldürüyor
06 Şubat 2014 Perşembe 13:28 tarihinde eklendi, 1.019 kez okundu.

Türkiye'de her yıl 17 milyon sigara bağımlısından 70–100 bininin sigara nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Dr. Erdoğan, sigaranın yol açtığı ölümlerin, trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından 5 kat daha fazla olduğunu kaydetti. Dr. Beril Erdoğan Türkiye'de sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde 59’unun bırakma girişiminde bulunduğunu belirterek sigara içen ve bırakmak isteyen kişilere destek vermek gerektiğini vurguladı.

    “KALP KRİZİ RİSKİ YÜZDE 50 AZALIYOR”

    “Kişiye, sigarayı bırakınca hayat kalitesinin nasıl artacağını anlatmak ve kişiyi bırakma yönünde teşvik etmek çok önemli” diyen Erdoğan, sigarayı bıraktığında kişinin sağlığıyla ilgili karşılaşacağı değişiklikleri de şöyle sıraladı: “20 dakikada kan basıncı normale döner, el-ayaklar ısınır.8 saatte kan, karbonmonoksit düzeyi normale iner. 48 saatte koku ve tat alma duyuları normalleşir. 3 ay sonra efor kapasitesi artar, öksürük-balgam azalır. 1 yıl sonra kalp krizi geçirme riski yüzde 50 azalır. 5 yıl sonra ağız, boğaz ve yemek borusu kanser riski yüzde 50 azalır. 10 yıl sonra akciğer, mesane, böbrek, pankreas kanser riski azalır. 15 yıl sonra kalp krizi geçirme riski içmeyenlerle eşitlenir.”

    SİGARA KOAH’A NEDEN OLUYOR

    Dr. Erdoğan, sigaranın, hastalığın en önemli ve en sık nedenleri arasında yer aldığını belirtiyor. Hastalığın en önemli belirtileri arasında öksürük, balgam çıkarma, hırıltılı solunum ve nefes darlığını gösteren Dr. Erdoğan, "Zaman zaman özellikle kış aylarında, öksürükte, nefes darlığında, balgam miktarında artış, balgamın renginde koyulaşma ve hırıltıların arttığı alevlenme (atak) dönemleri ortaya çıkar." dedi.


CİHAN