800 metrelik kuyruk

Formasyon için kent kent dolaşan öğretmen adayları kuyruklarda bu espriyle moral buluyor: Durmak yok, yola devam!

800 metrelik kuyruk
05 Ekim 2011 Çarşamba 11:32 tarihinde eklendi, 1.041 kez okundu.

 

Beşiktaş’ta Bahçeşehir Üniversitesi’ni çevreleyerek anacaddeden İstanbul Adliyesi’ne kadar uzanan kuyruk 800 metre. Sıradakilerin çoğu yeni mezun öğretmen adayları.
 
Saatlerce bekleyen adaylar formasyon sertifikası alabilmek için şehir şehir, üniversite üniversite koşuşturarak önbaşvuruda bulunuyor. Sadece Yıldız Teknik Üniversitesi’ne 400 kişilik kontenjan için 15 bin kişi başvurdu. Üniversiteler ‘kursiyer’ statüsünde aldıkları öğretmen adaylarından 1.600-5 bin 200 lira eğitim ücreti alıyor. Kredi kartına 12 ay taksit imkânı var. Fakat yeni mezun öğretmen adaylarının çoğunun kredi kartı yok, olanların ise limiti yetersiz. Adayların sadece başvurular için ödedikleri başvuru ücreti ortalama 500 lirayı buluyor.
 
Bekleyenler arasında yeni evli bir çift de var. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü mezunu Gül Uysal ve aynı fakülteden Müzik Bölümü mezunu eşi Erhan Uysal 3 saatte 20 metre ilerleyebilmiş. Uysal çifti son bir ayı internet başında geçirdi. Ve sonunda güzel sanatlar fakültesi mezunlarının da formasyon alabileceğine dair müjde YÖK’ten geldi. Uysal çifti bu sefer formasyon eğitimi veren üniversiteleri araştırdı. Önbaşvuru için gittikleri 5 üniversitede de binlerce kişilik kuyruklarla karşılaştılar.
 
Çiftin karı-koca formasyon eğitim ücreti yaklaşık 10 bin lira. Kredi çekmeyi planlıyorlar. Formasyon, ilk adım. Sonra KPSS ve atanmayı bekleme aşamaları var.
 
‘Ya formasyon kalksın ya da KPSS’
 
Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Mahmut Yıldırım da 10 üniversiteye önbaşvuruda bulunmuş ve 700 lira harcamış. “Ya formasyon kaldırılsın ya da KPSS” diyor. Derken saat 17.00’ye yaklaşıyor. Son dakikalarda sıra Uysal çiftine geliyor. Ancak görevli “Plastik sanatlar mezunları eğitime dahil değil’’ deyince eşi de başvurudan vazgeçiyor. Saatler 17.00’yi gösterdiği an, ümitlerin tükendiği an saatlerce kuyrukta bekleyen öğretmen adayları için. “Durmak yok, yola devam” dediler nükteli bir cevapla ve başvuru için bir başka şehre gitmek üzere yola koyuluyorlar.
 
Sistem her yıl değişiyor
 
Öğretmen adayları okudukları üniversitede formasyon verilmemesinden ve sistemin her yıl değişmesinden şikâyetçi. Önbaşvuru sürelerinin kısalığı, internet başvurusunun azlığı da şikâyet konusu. YÖK “Tek fiyat” demişti, ama her üniversitede değişen ve 5 bin lirayı bulabilen kurs ücretleri adayları zorluyor.
 
‘Bari öğretmen olayım’ eğitimi
 
Türkiye’de öğretmenler eğitim fakültelerinde yetiştiriliyor. Ancak fen edebiyat fakültesi mezunları da ‘pedagojik formasyon’ eğitimiyle öğretmen olabiliyordu. 2010 yılında yönetmelik değişikliğiyle bu hak, tüm fakültelerin mezunlarına tanındı. Eskiden formasyon eğitimi, ‘tezsiz yüksek lisans programı’yla veriliyordu. Artık sertifika kursuyla veriliyor. Kursların nerede açılacağına ve kontenjana ise YÖK karar veriyor. Bu yıl 53 üniversitede 13 bin 400 kontenjan açıldı. Tüm üniversitelilere öğretmenlik şansı tanıyan uygulama genelde memnuniyet yaratırken zaten atanamayan binlerce eğitim fakültesi mezunu öğretmen durumdan rahatsız.
 
Fatih Yağmur / Radikal