AB Bakanı Çavuşoğlu'ndan demokrasi vurgusu

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde STK'larla işbirliğinde çalışmaya önem verdiklerini söyledi.

AB Bakanı Çavuşoğlundan demokrasi vurgusu
23 Ocak 2014 Perşembe 19:38 tarihinde eklendi.

Mevlüt Çavuşoğlu ile Antalya Ticaret Borsa'nın (ATB) ocak ayı meclis toplantısına katıldı. Çavuşoğlu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak eşlik etti.

ATB Başkanı Ali Çandır, AB Bakanı Çavuşoğlu'nu kutlarken, meclis toplantısına katılımları nedeniyle teşekkür etti. ATB Meclisi'nde meclis üyeleri ve komite üyelerin yönelik yapılan ve yerel yönetimlerden beklentileri yansıtan yerel yönetimler anketini izleyen Çavuşoğlu ve Hisarcıklıoğlu, "Ne demokratik bir borsa" diyerek, yapılan anket çalışmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu hem Atalya için hem de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde STK'larla işbirliğinde çalışmaya önem verdiklerini belirterek, bu konuda desteğini esirgemeyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür etti. Antalya Ticaret Borsası'na çalışmalarından dolayı teşekkür eden Çavuşoğlu, "Sizlerin özellikle Antalya'da tarımın ve tarım ürünlerinin ihracatındaki gayretinizi ve desteğini çok iyi biliyoruz. Tarım ürünlerinin kalitesinin artmasında aynı şekilde sizlerin çok büyük rolü var." dedi.

ATB'nin meclis ve komite üyelerine yönelik yaptığı yerel yönetimler anketinin borsanın kentin sorunlarına duyarlılığını da gösterdiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Yerel seçimler öncesinde demokratik ortamda görüşlerinizi değerlendirdikten sonra tüm partilerin adaylarına ileteceksiniz. Bu aslında adaylarımız için çok büyük fırsat olmalı." dedi. Çavuşoğlu, ATB'nin yerel yönetimler anketinin sonuçlarını da dosya halinde kendine verilmesini istedi.

AB Bakanlığı olarak özellikle AB fonlarıyla birlikte yapılan projeler konusunda STK ve işdünyası ile yakın işbirliği içinde olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Bu projelerden faydalanmamız gerekiyor. Borsanın yönetimi ve meclisinden bu konuda aktif ve duyarlı olmasını rica ediyorum." diye konuştu. Çavuşoğlu, mayıs ayında ATB başkanlığına tekrar seçilen Ali Çandır ve yönetimine başarılar diledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Mevlüt Çavuşoğlu'nun çok etkin çalışan bir isim olduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB serüveninde, 150 yıllık hayalinin gerçekleşmesinde Sayın Bakan'ın çok büyük katkılarının olacağına inanıyorum. Türk özel sektörü olarak AB normlarına Türkiye'nin kavuşturulmasını istiyoruz. AB üyesi olmak çok önemli değil, esas olan AB normlarına uygun Türkiye'de yaşanabilir hale getirebilmek. Bu çerçevede Türk özel sektörü olarak sayın bakana her türlü desteği vereceğiz. İnşallah Türkiye'nin bu dönüşüm sürecini gerçekleştireceğine inanıyorum." diye konuştu.

Antalya Borsası'nı çalışmalarından dolayı kutlayan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin en demokratik kurumdayız şu anda. Antalya Borsa Türkiye'deki nadir borsalardan biri. 5 yıldızlı borsa, üyelerine uluslararası standartta hizmet veriyor." şeklinde konuştu.

Antalya'nın Türkiye için bir kent olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "12 milyon turist ağırlıyorsunuz ve 10 milyar dolar Türkiye'ye döviz girdisi sağlıyorsunuz. 500 milyon dolar Antalya'dan dünyaya tarım ürünleri satıyorsunuz.

Bunu bu kitle gerçekleştiriyor. Her halükarda önümüzdeki dönemde tarım sektöründe müthiş fırsatlar var, bunu ıskalamamız lazım. Antalya bunun kıymetini zaten biliyor. Dünya nüfusu hızla artıyor. nüfusun zenginleşmesi önümüzdeki dönem dünyadaki bir numaralı sektör tarım ile enerji sektörü olacak. Önümüzdeki dönemde en parlak sektörün içendesiniz bunun için bunun kıymetini bilmek lazım" diye konuştu.

Antalya'nın Türkiye'ye modern tarımın nasıl yapılacağını öğreten bir şehir olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "O yüzden önümüz açık. 1,5 milyar nüfusun yaşadığı coğrafyanın tam ortasındayız. 360 milyar dolar tarım ithalatı gerçekleştiriyorlar alanınız çok açık."

ATB'nin yerel yönetimler anketinden çıkan sonuçta özellikle tarım alanlarının imara açılmamasının en öncelikli konular arasında yer aldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Antalya dünyada marka bir şehir burada, Antalya Ticaret Borsamı da kutluyorum." dedi. Product of Antalya imajını yerleştirmenin önemine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Antalya'da üretilen ürünlerimizi markalaştırırsak bunun geliri hepimize yansıyacak" dedi.

EXPO 2016'nın herkes için önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Tarımsal noktada EXPO'ya iyi sahip çıkmak lazım. Borsamın yaptığı en başarılı işlerden bir tanesi Yöresel Ürünler Fuarı'nı düzenlemesi. Fuarın düzenlenmesinde Ali Çandır'ın, sizlerin çok büyük emeği var. Yöresel ürünler yeni perakende yasasında sizlerin sayesinde girdi. Bu vizyonunuzdan dolayı sizi kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Vali Sebahattin Öztürk, Antalya'nın hem turizm hem tarımda yıldız olduğunu belirterek bunu daha iyi noktalara götürmek gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu ile Hisarcıklıoğlu, daha sonra meclis üyeleri ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinden oluşan ATB Gençlik Grubu üyeleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.


CİHAN