AB bölgesinde borçlar arttı

Tüm tasarruf çabalarına rağmen Avrupa Birliği (AB) ülkeleri borçların yükselişini önleyemiyor.

AB bölgesinde borçlar arttı
24 Temmuz 2013 Çarşamba 14:44 tarihinde eklendi.

Lüksemburg'daki Avrupa İstatistik Bürosu Eurostat'ın yaptığı açıklamaya göre borçlanma oranı gayri safi milli hasılanın yüzde 92,2 seviyesine çıktı. Bu, önceki dört aylık döneme göre yüzde 1,6 oranında bir artış anlamına geliyor.

Borçlanma oranında düşüş yaşanan iki ülke Estonya ve Almanya olurken, en yüksek borçlanmayı yaşayan ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Yunanistan'da borçlanma oranın gayri safi milli hasılanın yüzde 160'ına yükseldi. Önceki dört aylık dönemde ise bu oran yüzde 157 oranında idi. Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan'a yıllardan beri para desteğinde bulunuyor. Hedef, ülkenin borç oranını gayri safi milli hasılanın yüzde 120 seviyesine çekebilmek. Bu durumda ülke kendi bütçesini kendisi finanse edebilir noktaya gelecek. Ancak Yunanistan bu hedeften giderek uzaklaşıyor. Geçen sene Yunanistan'ın borçlanma oranı gayri safi milli hasılanın yüzde 136'sına tekabül ediyordu.

Eurostat'a göre Avrupa Birliği'nde borçlanma sıralamasında Yunanistan'ı yüzde 130 ile İtalya, yüzde 127 ile Portekiz ve yüzde 125 ile İrlanda takip ediyor.


CİHAN