AB Komisyonu: ''Kıbrıs'ta tek çözüm birleşme''

AB Komisyonu, Kıbrıs'ta dikkate alabilecekleri tek çözümün adanın yeniden birleştirilmesi olduğunu belirtti.

AB Komisyonu: Kıbrısta tek çözüm birleşme
05 Mart 2012 Pazartesi 15:28 tarihinde eklendi.

AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano, AB Komisyonu'nun günlük olağan basın toplantısında, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Londra'da yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine, ''Farklı politikacıların ferdi açıklamaları üzerine yorum yapmıyoruz. Kıbrıs söz konusu olduğunda AB için tek çözüm üzerinde düşünülebilir. Bu da adanın iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı olarak birleştirilmesi. Taraflar bütün çabalarını bu sorunun kapsamlı çözümüne ulaşmaya odaklamalı. Biz elbette ilgili bütün taraflara enerjilerini çözüme yönlendirmeleri çağrısı yapıyoruz'' ifadesini kullandı.
    
Sözcü Stano, AB ve Türkiye arasındaki meseleleri uygun platformlarda ve Bağış ile Füle arasındaki düzenli toplantılarda ele aldıklarını ve siyasetçilerden gelen açıklamalar ya da bunların kamuoyunda nasıl algılandığı üzerine kesinlikle yorum yapmadıklarını söyledi.
    
Egemen Bağış, Londra ziyaretinde Kıbrıs gazetesine yaptığı açıklamada, ''Kıbrıs'ta çözüm için her opsiyon masada. Çözüm, iki liderin uzlaşması ve toplumlarına kabul ettirdikleri bir birleşme formülü ile olabileceği gibi iki liderin uzlaşarak ayrılıp 2 ayrı devlet şeklinde ya da KKTC'nin Türkiye'ye bağlanması da mümkün olabilir. Bütün bu opsiyonlar masadadır, ama ümit ediyoruz ki Kıbrıs'taki iki devletin tek bir çatı altında birleşmesi ve iki kurucu devletin oluşturacağı bir yapı ile iki tarafın da huzur içinde yaşaması güvence altına alınsın'' demişti.