AB Liderler Zirvesi’nde Rusya’ya sert eleştiri

Brüksel’de dün akşam saatlerinde başlayan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nin birinci oturumunda Rusya’ya sert eleştiri yöneltildi.

AB Liderler Zirvesinde Rusyaya sert eleştiri
21 Ekim 2016 Cuma 09:32 tarihinde eklendi.
AB Zirvesi'nde Rusya, Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışmaları desteklemek, Ukrayna’da düşen Malezya uçağı soruşturmasında işbirliği yapmamak, siber saldırılar, enformasyon savaşı yürütmek ve Suriye’de sivilleri bombalamakla suçlandı.
 
Toplantıdan sonra basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Rusya ile diyaloğa hazır olduklarını; ancak, değerlerinden ödün vermeyeceklerini belirterek, "Halep’te sivillerin Suriye ve müttefikleri, özellikle Rusya tarafından bombalanmasını kınıyoruz" diye konuştu.
 
Henüz resmi olarak açıklanmayan toplantı sonuç bildirgesinde, "sivillerin bombalanmasının durdurulması için her türlü alternatifin deneneceği" ibarelerinin yer alacağı öğrenildi. 
 
Siyasi gözlemciler bunun Rusya’ya karşı devam eden ekonomik yaptırımların genişletilmesinin henüz gündeme gelmediği değerlendirmesinde bulundular.
 
AB Liderler Zirvesi’nde ayrıca Avrupa Birliği’nin dış sınırlarının güvenliğinin sağlanması için alınacak önlemler de görüşüldü.
 
Bu Zirve'de sonuca bağlanması beklenen AB ile Kanada arasındaki serbest ticaret ve yatırım anlaşması ise, Belçika’nın Valon Federal Bölgesi’nin çekinceleri nedeniyle sunuca bağlanamadı.
 
Belçika yasalarına göre uluslararası anlaşmaların yürürlüğe girebilmesi için federal bölgelerin de anlaşmaları onaylaması gerekiyor.