AB yanlısı eylemciler, Kiev Belediye’sini bastı

Ukrayna Hükümeti’nin Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşması sürecini askıya almasına karşı çıkan eylemciler, başkent Kiev Belediyesi binasını bastı

02 Aralık 2013 Pazartesi 09:21 tarihinde eklendi.

Belediye binası önündeki Hreşçatik Caddesi’nde toplu yürüyüş yapan eylemcilerden bir kısmı, Belediye Binası’na yöneldi. Belediye binasının camları ve kapsını kıran eylemciler içeri girerek binaya zarar verdi.

Bina dışında hazır bekleyen polisler ise eylemcilere her hangi bir müdahalede bulunmadı. Eylemcilerden birisi Kiev Belediyesi tabelası altına duvara, "Devrim Karargâhı" ifadesi yazdı.

Binaya girişte provokatörlerle eylemciler arasında yaşanan arbede de yaralanan eylemciler hastaneye kaldırıldı.

PROTESTOCULAR BULDOZERLE UKRAYNA CUMHURBAŞKANLIĞI’NI BASTI

Öte yandan, yaklaşık 200 kişilik bir grup da buldozerle Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi’ne girmeye çalıştı.

Cumhurbaşkanlığı İdaresi binasını kordon altına alan polis birimi Kartal Timi (Berkut), kurulan otobüs barikatı üzerinden buldozerleri süren göstericilere sis bombasıyla müdahale etti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, buldozerli grubun saldırısında 5 polisin yaralandığı bildirildi. Radikal gurup pazar günü olmasına ve Cumhurbaşkanının makamında olmadığını bilmesine rağmen sembol olduğu için ele geçirmek istediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı binası önünde toplanan eylemciler, söktükleri kaldırım taşları ve ele geçirdikleri değneklerle berkutlara saldırdı. Yer yer çatışmaların yaşandığı eylemde göstericilerin bir kısmı binayı ele geçirme çağrısında bulunurken, bir kısmı da provokasyona gelmeyin uyarılarında bulundu.

Bina girişinde Kartal Timi üzerine havai fişek atan eylemciler, ‘devrim’ sloganları atıyor.

Öte yandan kendilerinin sadece Bağımsızlık Meydanı’nda eylem yaptığını ifade eden muhalif liderler cumhurbaşkanlığı basan 200 kişilik grubun kendi adamları olmadığını iddia etti.

KİEV EMNİYET MÜDÜRÜ AÇIĞA ALINDI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’nın Kartal Birlikleri’nin (Berkut), Avrupa Birliği (AB) yanlılarının gerçekleştirdiği ‘Euro Meydan’ eylemine yaptığı kanlı baskına, yurt içi ve dışından tepkiler artıyor. Ukrayna İçişleri Kurulu’nda Kiev Emniyet Müdürü Valeriy Koryak, sorumluluğu üstlenerek İçişleri Bakanı’na istifasını sundu.

Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’ndaki gösterinin dağıtılması için Berkut’a müdahale emrini kendisinin verdiğini söyleyen Emniyet Müdürü Koryak, yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu itiraf etti.

Ukrayna İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko ise Kiev Müdürü Koryak’ın resmi soruşturma tamamlanana kadar açığa alındığını duyurdu. Zaharçenko ayrıca, bugün gerçekleşen Ukrayna İçişleri Kurulu toplantısında 30 Kasım gecesi ‘Berkut’ tarafından aşırı güç kullanılarak dağıtılan ‘Euro Meydan’ eylemcilerinden özür diledi. Aşırı güç kullanmasına karşı olduğunu ve yetkililerden haddini aşanların cezalandırılacağı ifade eden Zaharçenko, meydan müdahalesi sırasında gözaltına alınan 35 kişinin de işlemler ardından serbest bırakıldığını belirtti.

Kiev Emniyet Müdürlüğü görevine geçici olarak, Kiev Bölgesi Emniyet Müdürü Valeriy Mazan atandı.

Geceyi örgütlenerek geçiren halk, hep birlikte yeniden Bağımsızlık Meydanı’na yürüdü. 100 bini aşkın kişi, meydanı yeniden doldurdu.


CİHAN