ABD, 9 ülkeyi muaf tutmaya devam edecek

ABD yönetimi, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürmeye devam ettikleri gerekçesiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkeye daha önceden tanıdığı yaptırım muafiyetini uzattı.

ABD, 9 ülkeyi muaf tutmaya devam edecek
07 Aralık 2012 Cuma 23:11 tarihinde eklendi.

 

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve uluslararası toplumun, nükleer programıyla ilgili kaygıları tam olarak giderene kadar İran rejimi üzerindeki baskıyı sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı.
 
Hillary  Clinton bu bağlamda, Türkiye, Çin, Hindistan, Malezya, Güney Kore, Singapur, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayvan'ın, İran'dan ham petrol alımlarının hacmini daha da düşürmelerinden ötürü, 2012 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın (NDAA) 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımlardan tekrar muaf tutulmaya hak kazandığını belirtti.
 
Bakan Clinton, bunun sonucunda, NDAA'in 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımların bu 9 ülkedeki finansal kuruluşlara süresi uzatılabilecek şekilde 180 günlük dönem için daha uygulanmayacağını ve bu yöndeki bildirimi Kongre'ye sunacağını kaydetti.
 
ABD, bu 9 ülkeyi, daha önce haziran ayında aynı gerekçeyle 180 günlüğüne yaptırımlardan muaf tutmuştu.
 
Açıklamasında, toplam 20 ülke ve ekonominin İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürmeye devam ettiklerini ifade eden Clinton, ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin Kongre'ye sunduğu son rapora göre, İran'ın petrol üretiminin eylül ve Ekim 2012'de, 2011 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında günde bir milyon varil düştüğünü ifade etti.
 
''Bu, İran'ın, sadece nükleer programına değil, teröre desteğine ve bölgedeki istikrar bozucu eylemlerine de fon sağlayan ihracat hacmini ve petrol gelirlerini azalttı. Uluslararası toplumun İran rejimine mesajı açık: ya P5 artı 1 üzerinden müzakerelerle uluslararası toplumun kaygılarını giderici somut adımlar at ya da giderek artan izolasyon ve baskıya maruz kal.'' 
 
ABD geçen eylül ayında da İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle 10 AB ülkesi ile Japonya'ya tanıdığı yaptırım muafiyetinin süresini 6 aylığına daha uzatmıştı.