ABD atom bombası için tarih verdi

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, atom bombası yapımında gerekli zenginleştirilmiş uranyum üretmek için İran'a yaklaşık bir yıl sürenin yeterli olacağını öne sürdü.

ABD atom bombası için tarih verdi
30 Ocak 2012 Pazartesi 12:59 tarihinde eklendi, 1.057 kez okundu.

 

Amerikan CBS televizyonuna açıklama yapan Panetta, "İran'ın nükleer silah elde etmeye karar vermesi durumunda, bu ülkenin bomba üretebilecek kapasiteye sahip olmasının muhtemelen yaklaşık bir yıl alacağı, ardından bunu füze gibi bir taşıyıcıya yerleştirmelerinin de bir veya iki yıl daha alabileceği konusunda görüş birliğinin bulunduğunu" kaydetti.
 
16 Amerikan istihbarat biriminin, İranlı yöneticilerin nükleer silah sahibi olup olmama konusunda bölünmüş durumda olduğunu, bu aşamada, tartışmalı nükleer programlarını sürdürseler bile, atom bombası üretme kararı almadıklarını tahmin ettikleri kaydedildi.
 
'TÜM SEÇENEKLER MASADA'
Panetta, ABD'nin bunu engellemek için "gerekli olan her şeyi" yapacağını, "ABD ve Başkanın bu konuda tavrının açık olduğunu, İran'ın atom bombası yapmasını istemediklerini" söyledi.
 
Panetta, olası bir askeri müdahaleyle ilgili ise, müdahale konusuna açıkça değinmeyerek, "tüm seçeneklerin masada olduğunu" söylemekle yetindi ve "yapılması gerekenin yapılacağını" sözlerine ekledi.
 
ABD Başkanı Barack Obama birliğin durumu konuşmasında, "Amerika, İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeye kararlıdır ve bu hedefe ulaşmak için masadan hiçbir seçeneği kaldırmayacağım. Ancak bu konunun barışçıl çözümü hala mümkün ve çok daha iyi" demişti.