ABD Bağımsızlık Günü Ankara'da kutlandı

ABD'nin bağımsızlığının 236. yıl dönümü Ankara'da verilen geniş katılımlı bir resepsiyonla kutlandı.

ABD Bağımsızlık Günü Ankarada kutlandı
04 Temmuz 2012 Çarşamba 22:50 tarihinde eklendi, 1.160 kez okundu.

 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin evsahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, çeşitli partilerden milletvekilleri ile çok sayıda davetli katıldı. İki ülke milli marşlarının okunduğu törende, ABD'den gelen orkestra, davetlilere müzik ziyafeti sundu. 
     
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, resepsiyonda yaptığı konuşmaya, naaşları Suriye tarafından düşürülen uçağın enkazında bulunan şehit pilotlara Allah'tan rahmet dileyerek başladı. 
     
Yılmaz, ''Onlar bu ülkenin özgürlüklerinin korunması için hayatlarını verdiler. Özgür yaşamanın da bir bedeli olduğunu bize gösterdiler. Onları asla unutmayacağız, mekanları cennet olsun'' diye konuştu. 
     
Türk halkı ve hükümeti adına ABD'nin bağımsızlık gününü kutlayan Yılmaz, ABD ile Türkiye'nin dünyanın birçok yerinde barış ve özgürlük için 60 yıldır NATO çerçevesinde birlikte başarıyla mücadele ettiğini söyledi. 
     
Yılmaz, iki ülke orduları arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin çok iyi düzeyde olduğunu ifade ederek, iki ülkenin BM ve NATO operasyonlarında birlikte çalıştıklarını kaydetti. 
     
ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin ve ortaklıkların da önemli seviyede olduğunu bildiren Yılmaz, bu ortaklıkların artarak devam etmesini istediğini belirtti. 
     
Büyükelçi Ricciardone de yaptığı konuşmada, Suriye tarafından düşürülen jetteki pilotlarla ilgili bugün gelen acı haberin herkesi derinden sarstığını belirterek, ''Özgürlük için en yüksek fedakarlığı yapan kahraman askerlerimizi bir kez daha hatırlıyoruz'' dedi. Ricciardone, Savunma Bakanı Yılmaz ve acılı ailelere, ABD halkı ve Başkanı adına başsağlığı da diledi. 
     
Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Ankara'nın hep köklü değişimlere öncülük ettiğini söyleyen Ricciardone, eşi ve kendisinin Ankara'da olmaktan çok memnun olduklarını ifade etti. 
     
Türkler ile Amerikalıların pek çok benzerliği bulunduğunu aktaran Ricciardone, bunların başında iki ülkenin de daha iyiye ulaşmak, daha da ilerlemek için bitmeyen çabasının geldiğini kaydetti. 
     
Ricicardone, ''Bugünlerde sizler daha özgürlükçü, daha demokratik bir anayasa için çalışıyorsunuz. Ankara bir kez daha değişimin merkezi olduğunu gösterdi'' ifadelerini kullandı. 
     
Ricciardone, Türkler ve Amerikalıların özgürlük fikrine olan bağlılıklarını da vurgulayarak, buna örnek olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözlerini aktardı: 
     
''Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz. Vicdan hürriyeti, mutlak ve taarruz edilemez, ferdin tabii haklarının en mühimlerinden biri olarak tanınmalıdır