"ABD bize hiçbir şeyi dayatamaz"

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed Venezuella'da yayın yapan Tele Sur televizyonuna verdiği mülakatta ABD yönetimini sert bir dille eleştirdi.

ABD bize hiçbir şeyi dayatamaz
26 Eylül 2013 Perşembe 13:34 tarihinde eklendi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ABD ve Avrupa'nın istifa çağrılarına "Bize hiçbir şeyi dayatamazlar." diye cevap verdir. Esed, " Amerika 50 yıldır Suriye’deki hiçbir başkan ve yetkiliyi getirip götürmemiştir. Suriye kuşaklar boyunca bağımsız bir ülke olmuştur. Bu nedenle şu an Amerika Suriye halkına yönetimden kimin gideceği ve kimin geleceğini dayatamaz." ifadelerini kullandı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed Venezuella'da yayın yapan Tele Sur televizyonuna verdiği mülakatta ABD yönetimini sert bir dille eleştirdi.

Görevden çekilmesi ile ilgili daha önce ABD yönetiminin yaptığı açıklamaları hatırlatan Esed,"Bu konu yüzde yüz Suriye halkının arzusuna bağlı. Dost ülkelerin bile bu konuda rolü yok. Suriye halkı seçimlerde ve sandık başında kimi isteyip istemediğine karar verecektir. Amerika bu konudan söz etse ve bazı şeyler yapsa bile hiçbir rolü olamaz. Bu nedenle başından itibaren bu tür demeçlere önem vermiyoruz." dedi.

ABD Başkanı Barak Obama'nın BM'de yaptığı konuşmayı eleştiren Esed, Obama’nın konuşmasını, "her zamanki gibi sahtekârlık ve yalana dayalı iddialarla dolu" olarak nitelendirdi. Esed ayrıca, ABD yönetiminin Suriye'de kimyasal silahların kullanımı ile ilgili şu ana kadar delil sunmamasını eleştirerek bu konuda yalan söylediğini savundu.
Obama’nın “Dünya bugün daha iyi teşekkürler Amerika” sözünü değerlendiren Esed; "Amerika’nın müdahale ettiği hangi ülke daha iyi durumda? Kanımca ABD diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmekten vazgeçtiği zaman dünya daha iyi durumda olacaktır.” ifadesini kullandı.

ABD ile İran yakınlaşması konusundaki bir soruya ise Esed, "Amerika’nın en yakın müttefikleri bile ona güvenmiyorlar. İran’ın Amerika’ya yakınlaşması ABD’ye güvendiği anlamına gelmiyor." açıklamasında bulundu.

Kimyasal silah konusundaki bir soru üzerine Esed, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, "Bu konuda ilişkimiz Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü ile olacak. Suriye'den dünya için bir güvence istenmiyor. Örgüt içinde güvence istenmiyor. Bizden istenen Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi'nde öngörülen belirli mekanizmalarda taahhütlerin yerine getirilmesidir. Verdiğimiz taahhütleri yerine getireceğiz." dedi.

Kimyasal silahların muhalifler tarafından kullanıldığını iddia eden Esed, bununla ilgili ellerinde deliller olduğunu öne sürdü. Esed, "Saldırının yapılmasının ardından Han Asel'den, toprak ve yaralılardan kan örnekleri ile kimyasalların fırlatıldığı roket parçaları alındı. Çeşitli bölgelerde kimyasal silahların yapımında kullanılan araçlar bulundu. BM denetçileri gelmeden biz bu örnekleri Rusya'ya verdik. Ayrıca elimizde bazı teröristlerin kimyasal maddeleri komşu ülkelerden geçirdiklerine dair itiraflar var." şeklinde

Kimyasal silahların muhaliflerin eline geçmesi konusunda Suudi Arabistan ve Katar'ın rolünün sorulması üzerine Esed, "Söz konusu ülkelerin bu gruplara kimyasal silah taşıdıkları yönünde elimizde delil yok." dedi.


CİHAN