ABD, Brezilya'nın petrol şirketini de izlemiş

ABD'nin Brezilya liderini izlediğinin ortaya çıkmasından ardından ülkenin petrol şirketini de takibe aldığı öğrenildi.

ABD, Brezilyanın petrol şirketini de izlemiş
13 Eylül 2013 Cuma 10:12 tarihinde eklendi.

Eski CIA ajanı Edward Snowden tarafından sızdırılan belgeler arasında, ABD'nin Brezilyalı enerji şirketi Petrobras'ın bilgisayarlarını da takibe aldığı ortaya çıktı.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, izlemenin amacının terör korkusu değil, stratejik ekonomik ilerlemeleri takip etmek olabileceğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapmayacaklarını bildiren Petrobras yetkilileri ise şirketin güvenlik altyapısını yeniden gözden geçiriyorlar.

ABD'nin Petrobras'ı dinlemiş olması, Ekim ayında Rio açıklarında bulunan Campo Libra bölgesi için yapılacak petrol çıkarma ihalesinin de ertelenme ihtimalini gündeme getirdi. Günde 1 milyon varil petrol üretimi yapılması beklenen bölgenin, 8 ile 12 milyar varillik rezerve sahip olduğu biliniyor.

Brezilya'nın okyanus derinliğinde yüksek rezervlere sahip petrol kaynakları bulması ve son 10 yılda üretimini gözle görülür oranda artırması enerji şirketlerinin ilgisini çekiyor. İstatistikler, üretim artışına bağlı olarak 2030 yılına kadar Brezilya'nın petrol ihraç eden ülkeler listesinde ilk 5 ülke arasına girebileceğini söylüyor. Siyaset uzmanları ise ABD'nin Brezilya'ya olan ilgisinin bir başka nedeninin de petrol alanında kaydettiği bu önemli ilerleme olabileceğini öngörüyor.

BREZİLYA, PETROLÜ İLE DEVLER LİGİNE ADAY

Brezilya, günde 2,46 milyon varil petrol üretimi gerçekleştiriyor. Çoğu Rio yakınlarındaki okyanusta kurulu 72 platformdan çıkarılan petrol, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Dünya petrol üretiminin yüzde 2,7 sini gerçekleştiren ülke, listede 13. sırada yer alıyor. Rezerv açısından çok yüksek olan petrolün tamamı henüz çıkartılamıyor.

60 yıllık bir kamu kuruluşu olarak 25 ülkede faaliyet gösteren Petrobras, halihazırda Brezilya'nın en büyük şirketi konumunda. Petrol çıkarma, işleme ve satmanın yanı sıra petro kimya endüstrisinde de faaliyetler yürüten şirket, son 10 yıldır gözle görülür bir büyüme gerçekleştirdi. Faaliyet gösterdiği alan içinde 14 milyar varil petrol rezervine sahip şirket, önümüzdeki yıllarda bu rakamı ikiye katlamak istiyor.

Dünyanın 3. büyük enerji şirketi olan Petrobras'ın bünyesinde 100 platform, 16 rafineri tesisi, 30 bin kilometrelik boru hattı ve 6 bin benzin istasyonu bulunuyor.

Rezervlerinin yüzde 90'ını denizin ortasına kurulu dev platformlarla 2 bin metrelik derinlikten çıkartan şirket, deniz dibinden petrol çıkartma konusunda en tecrübeli şirketlerden birisi olarak biliniyor.


CİHAN