ABD çalıntı dinozoru teslim edecek

ABD Başsavcılık Dairesi, geçtiğimiz ay Moğolistan’dan çalındığı iddia edilen ve bir milyon dolara açık artırmada satılan dinozor isleketinin Moğolistan’a iade edilmesi için harekete geçti.

ABD çalıntı dinozoru teslim edecek
20 Haziran 2012 Çarşamba 13:34 tarihinde eklendi, 1.096 kez okundu.

 

ABD’li ve Moğol paleontologlar ile Moğol yetkililer, Tarbosaurus bataar türüne ait olan iskeletin, Moğolistan’dan yasa dışı yollarla çıkarıldığını belirtmişti.
 
Manhattan eyaletinden avukat Preet Bharara, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Söz konusu dinozorun kalıntıları Moğol halkı için çok büyük tarihi ve kültürel değer taşıyor. İskeletin yağmalanması, Moğolistan tarihinin de bir parçasını çalmak anlamına geliyor. İslekeletin ülkesine iade edilmesi için çalışma başlattık” dedi.
 
Moğolistan Devlet Başkanı Elbegdorj Tsakhia, 20 Mayıs’ta düzenlenen ve T.bataar’ın 1.1 milyon dolara satıldığı açık artırmayı durdurmak istemişti. Açık artırma evinin satışı gerçekleştirmesi, satışın mahkeme tarafından şartlı onayını gerektiren bir hal almasına neden oldu. Tyrannosaurus rex’in Kuzey Amerika’da yaşamış olan türünün akrabası olan T.bataar, ismi açıklanmayan bir alıcıya satılmıştı.
 
Moğol yetkililer, sınırları içinde bulunan fosillerin devlet malı olduğunu ve çalınmalarının suç kapsamına girdiğini ifade ederken, fosilin Japonya’dan ilk olarak İngiltere’ye getirildiği belirtildi. Burada, satışta rol alan bir kişi, iskeleti satıldığı yer olan Heritage Auctions açık artırma evine yolladı. Dinozorun fosilleri üzerinde Moğolistan’da çalışmalar gerçekleştirmiş olan paleontologlar, fosilleri çalındığına dair suç duyurusunda bulundu.
 
FEDERAL YETKİLİLER EL KOYACAK
ABD’li yetkililer, dinozoru satan kişilerin, iskeletin çalıntı olduğunu bildiklerini, bu yüzden iskelete el koyma hakkı olduklarını belirtti. Yetkililer ayrıca, dinozor iskeletine ait belgelerde, iskeletin teslim alındığı yerin Moğolistan değil İngiltere olarak görüldüğü bilgisini verdi.
 
Dinozorun satıldığı açık artırma evinin yetkilisi Heritage Jim Halperin, “İskeleti bize gönderen kişinin bu iyi niyet altında yaptığına inanıyoruz. Kemiklerin tanımlanması, yerleştirilmesi ve onarılması için bir yıl harcadı ve byük bir maliyete girdi. Tüm taraflar için adil bir çözüm elde edileceğini umuyoruz” dedi.
 
Heritage Auctions, iskeleti satan kişilerin kimliklerini açıklamadı. Açık artırma evinden verilen bilgide, kemikler Mart 2010’da İngiltere’den ABD’nin Florida eyaletine getirildi. Gümrük kayıtlarında, kemiklerin Eric Prokopi tarafından yönetilen Florida Fossils adlı şirket tarafından teslim alındığı öğrenildi. Bugün Everything Earth adlı paleontoloji hizmetleri sunan bir şirketin başında olan Prokopi ve eski şirketi Everything Earth, konu hakkında açıklama yapmadı.
 
MOĞOLİSTAN’A AİT OLDUĞU KESİN
Bilim insanları, fosiller üzerinde yaptıkları incelemelerde, kemiklerin sadece Moğolistan’da bulunan Nemegt toprak formasyonundan çıkarıldığını tespit etmişti.
 
Moğol paleontolog Bolorsetseg Minjin, gelinen noktadan memnun. 5 Haziran’da bir soruşturma kapsamında kemikleri inceleyen Minjin, kısa zamanda dinozor fosilini elde edeceklerine inanıyor.

NTV