ABD, Çin’i de izlemiş

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) eski çalışanı Edward Snowden, 20 Mayıs’tan beri kaldığı Çin’in özel idari bölgesi Hong Kong’ta derin etki yapan açıklamalarına devam ediyor.

ABD, Çini de izlemiş
13 Haziran 2013 Perşembe 17:18 tarihinde eklendi.

Hong Kong’ta İngilizce yayımlanan South China Morning Post gazetesine verdiği özel demecinde Snowden, milyonlarca kişinin internet ve telefon kayıtlarını izlediğini söylediği ABD istihbaratının "Prizma" adlı takip kayıtlarında, Hong Kong ve Çin'de bulunduğunu, buradaki kişi ve kurumların da takip edildiğini belirtti. ABD Milli Güvenlik Kurumu’nun (NSA), 2009’dan beri Hong Kong ve Çin'in bilgisayar sistemlerine girdiğini, fakat Çin ordusuna ilişkin bilgi içeren hiçbir belgeye rastlanmadığını savunan Snowden, Hong Kong ve Çin’in yanı sıra dünya genelinde 61 binden fazla bilgiyi ele geçirme operasyonu yapıldığına inandığını açıkladı.

ABD’ye iade edilip, edilmeyeceğine de değinen Snowden, Washington yönetiminin Hong Kong'a bu konuda baskı yaptığını da belirtti. ABD’li ajan, Hong Kong’u seçmesinin denenini de açıkladı ve "Burada ifade özgürlüğü ve siyasi muhalefet hakkına samimi bağlılık var. Burayı yeni suçların ortaya çıkarılması için üs olarak kullanmayı umuyorum.’’ dedi.

ABD ile Hong Kong arasında suçluların iadesi anlaşması var. Ancak anlaşmada ‘siyasi suçlar’ için istisnalar söz konusu olması ilticayı mümkün kılabilir.’’ deniliyor. Hong Kong, 2003’te üç El-Kaide zanlısını, geçen mart ayında ise yolsuzluktan yargılanan bir kişiyi ABD’ye iade etmişti.1999’da Hong Kong, yüz yıllık İngiltere sömürgeciliğinin ardından Çin’e geri verilmişti. Snowden,‘’Hong Kong’un ABD ve Çin’den bağımsız hareket edebileceğine inanıyorum. İfade özgürlüğüne inanan ve mahremiyetin kurban edilmesine karşı çıkan herhangi bir ülkeden (Gönlünün İzlanda olduğunu belirtti) sığınma alabilirim.’’ diye konuştu.

Snowden konusunda Çin ve Hong Kong’un tavrı merakla bekleniyor. Hong Kong medyası olaylara geniş yer verirken, Çin medyası ise yorumsuz olarak Snowden haberlerine değindi.

PEKİN: ABD’NİN ÇİFTE STANDARDINA KARŞIYIZ

Konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying,
Washington’un, siber güvenliğinin korunmasında çifte standart uygulamasına karşı çıktıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in kısa süre önce ABD’de Başkan Obama ile gerçekleştirdiği gayri resmi görüşmede, siber çalışmalar konusunda ortak bir ekip kurulacağı açıklanmıştı. Sözcü Hua da bu konuyu hatırlattı ve iki ülkenin siber güvenliği konusunda yaşanan sorunlara soğukkanlı ve tarafsız bir tavırla yaklaşmaları, böylelikle barışçı, güvenli, dışa açık ve işbirliğine dayanan bir siber ortamı oluşturmaları gerektiğini ifade etti.


CİHAN