ABD elçisini Şam'a geri gönderiyor

Can güvenliği tehlikede olduğu gerekçesiyle ülkesine dönen ABD'nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford'un birkaç haftaya kadar Şam'a dönmesinin beklendiği belirtildi.

ABD elçisini Şama geri gönderiyor
10 Kasım 2011 Perşembe 10:21 tarihinde eklendi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu işlerinden sorumlu bakan yardımcısı Jeffrey Feltman, Ford'un birkaç hafta içinde görevinin başına dönebileceğini söyledi. Feltman, ABD'nin Şam'daki Büyükelçisi Ford'u geçtiğimiz ay güvenlik nedenleriyle geri çağırdığını hatırlattı.
 
'TÜRKİYE ESAD'A BASKIDA ÖNEMLİ' 
Feltman, Türkiye'nin Suriye'deki rejime baskı oluşturmada aşırı derecede önemli ve olumlu bir rol oynadığını da belirtti.
 
Feltman, Suriye'de Esad ailesinin, kendi bakış açılarına göre, dış politikadaki başarılarından birinin, Türkiye ile ilişkilerde 1998 yılından bu yana katettikleri ilerleme ve yakınlaşma olduğuna dikkati çekti.
 
Türkiye ile Suriye'nin bir yıl önce yakın dostluk ilişkisi içinde olduğunu hatırlatan Feltman, "Suriye'nin perspektifinden baktığınızda, aralarında ekonomik, siyasi ve diplomatik bağlar geliştirmişlerdi ve çok olumlu bir ilişkiye sahiptiler. Ancak bu ilişki şu anda bozulmuş durumda. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına baktığınızda, (bu ilişkilerde) neler olduğunu görebilirsiniz" diye konuştu.
 
BM: SURİYE'DE SİLAHLI MÜCADELE BAŞLAYABİLİR
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay da, Suriye'de giderek daha fazla sayıda askerin taraf değiştirdiğini belirterek, "Suriye'de durumun silahlı mücadeleye dönüşme riski var" dedi.
 
Pillay, geçen mart ayından beri 3 bin 500'den fazla kişinin Suriye'de hayatını kaybettiğini belirterek, söz konusu ülkede ordunun ve güvenlik kuvvetlerinin ciddi insan hakları ihlalleri işlediklerini dile getirdi. Pillay, "Aralarında doktorlar, hemşireler ve yaralı hastalar da bulunmak üzere on binlerce insan keyfi şekilde gözaltına alındı ve çoğu halen kimseyle görüştürülmüyor, bu da onları işkence riskiyle baş başa bırakıyor" dedi.

NTV