ABD Kongresi’nde Suriye oturumu

ABD Kongresi Senato Dışilişkiler Komitesi’nde bugün gerçekleşen oturumda komite üyeleri Başkan Obama'nın aldığı Suriye’ye askeri müdahale kararını Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’den dinledi.

ABD Kongresinde Suriye oturumu
03 Eylül 2013 Salı 23:59 tarihinde eklendi, 1.054 kez okundu.

Oturumun açılış konuşmasını yapan Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Senatör Robert Menendez Kimyasal saldırının düzenlendiği gün Suriye’den gelen görünütlerin ‘korkunç’ olduğunu belirterek askeri müdahaleye destek verdiğini açık bir şekilde dile getirdi.

Dünyanın bu saldırının insanlık dışı ve korkunçluğunu görmezden gelemeyeceğini ifade eden Menendez, “Ben Irak savaşına karşı oy verdim ve Afganistan’dan ABD’li askerlerin çekilmesini güçlü bir şekilde destekledim. Ama bugün Başkan’ın insanlığa karşı işlenmiş bu suç karşısında askeri güç kullanılması kararını destekliyorum.” şeklinde konuştu.

Başkan Obama’nın kararı Kongre’ye bıraktığını ve tüm dünyanın gözlerinin kendilerinin üstünde olduğunu dile getiren Menendez, ABD’nin dost ve müttefiklerinin yanında düşmanlarının ve terörist grupların verilecek kararı beklediğini ifade etti.

"KİMYASAL SİLAH İNSANLIĞIN KIRMIZI ÇİZGİSİDİR"

Yönetim kanadından ilk sözü alan Dışişleri Bakanı John Kerry, 21 Ağustos’taki kimyasal saldırıda Suriye rejiminin gerçekleştirdiğini bir kez daha vurgulayarak, bunun sadece ABD’nin değil insanlığın ve Kongrenin kırmızı çizgisi olduğunu söyledi.

“Kimyasal silah insanlığın kırmızı çizgisidir. Obama’nın kırmızı çizgisidir. Dünyanın, insanlığın kırmızı çizigisidir. Kongrenin de kırmızı çizgisidir.”diyen Kerry, “Dünya ABD’nin bu saldırıya sessiz kalıp kalmayacağını merak ediyor. Esed'in bu tarz katliamının cevapsız kalması karşısında sessiz mi kalacak.” diye konuştu.

2003’teki Irak’taki kitle imha silahları ilgili hatalı istihbarat kaygılarını kabul eden Kerry, ancak bu defa istihbarat komitesinin kanıtları tekrar tekrar incelediğinin belirterek komite üyelerine güvence verdi.

Irak Savaşı öncesi Kongre’de yapılan oylamada Savunma Bakanı Hagel ile birlikte oy kullandığını hatırlatan Kerry, “Her ikimiz de bu konuda çok hassasız. Hiçbir kongre üyesine eksik istihbarat için oy kullanmasını istemeyiz.” ifadelerini kullandı. Kerry şöyle devam etti: En önemli sorumluluğumuzdan bir tanesi, ne yaptığımızı Amerikalılara anlatmamız lazım. Herkesin olanlardan haberdar olmasını istiyoruz. Bunu yaptığımız zaman daha güçlü oluyoruz.

ABD ORDUSU HAZIR

John Kerry’nin ardından söz alan Savunma Bakanı Chuck Hagel, verilecek kararın zorluğuna dikkat çekerek, “Amerikalı liderlerin yaptığı en zor kararın ülkenin askeri güçleri kullanmaya karar vermesi olduğunu her birimiz biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İsrail, Ürdün, Türkiye, Lübnan ve Irak dahil ABD’nin bölgedeki dost ve müttefiği olan ülkelerin büyük risk altında olduğunu dile getiren Hagel, “Başkan Obama’nın dediği gibi Suriye’de kimyasal silah kullanılması sadece insanlığa yapılmış bir saldırı değil bu Amerika’nın ulusal güvenliğine ve en yakın müttefiklerine karşı ciddi bir tehdittir.” şeklinde konuştu. Hagel bu gibi silahların Suriye rejimine destek veren Hizbullah gibi terör örgütlerin eline geçebileceği konusunda uyardı.

Süreç ve kapsam olarak sınırlı olacak askeri harekatı başarılı bir şekide yürütecekelerine inandıklarını vurgulayan Hagel, “Savunma Bakanlığı hedeflere ulaşmak için askeri seçenekleri geliştirdi ve ABD birlikleri bu görevin başarılı bir şekilde yürütülmesi için bölgenin tamamında pozisyon aldı.” dedi. Hagel ayrıca Genaral Dempsey ve kendisinin, Başkan Obama ne zaman emir verirse versin ABD askeri güçlerinin hazır olacağından emin olduklarını vurguladı. 


CİHAN