"ABD şantaj yapıyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile Suriye’nin kimyasal silahlardan arındırılması için sağlanan anlaşma çerçevesinde 7’nci maddenin otomatik uygulamaya konulması için şantaj yaptıklarını iddia etti.

ABD şantaj yapıyor
22 Eylül 2013 Pazar 19:34 tarihinde eklendi.

Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal’a konuşan Lavrov, “Amerikalı ortaklarımız bize şantaj yapmaya başladı. 

Eğer Rusya BM Güvenlik Konseyi’nde askeri müdahale öngören 7’inci maddeye destek vermezse, onlar da Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) çerçevesinde yapılan çalışmaları durduracak. Bu durum ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile daha öne sağladığımız anlaşmadan bir uzaklaşma söz konusu.

Önce OPCW anlaşması, ardından da BM Güvenlik Konseyi kararı kabul edilecekti. Ancak 7’inci madde yoktu…” eleştirisi getirdi.

BM Genel Kurulu’na katılmak için New York’a gerçekleştireceği ziyaret öncesi son gelişmeleri değerlendiren Lavrov, Batılı ülkeleri 14 Eylül 2013 tarihli anlaşmayı Suriye’nin kimyasal silahlarından temizlenmesi için bir fırsat olarak görmediklerini, aksine Rusya ve Çin’in bugüne kadar engel olduğu “askeri müdahale” alternatifini kabul ettirmek için bir alternatif olarak gördüklerini söyledi. Lavrov’a göre ortaya konan yaklaşım Suriye lideri Beşşar Esed’i her şeyden sorumlu tutan ön kabule dayanıyor.

UZMANLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN SURİYE’YE RUS ASKERİ TEKLİFİ

Rusya Dışişleri Bakanı Rusya’nın BM kimyasal silah uzmanlarının güvenliği için bölgeye asker ve polis gönderebileceklerini, ancak çok büyük çapta bir askeri varlığın gerekmediğini söyledi. Lavrov’a göre askeri gözlemci grupların bulunması yeterli olabilir.

ABD VE FRANSA KİMYASAL RAPORLARINI BİZE SUNMADI

BM kimyasal silah denetçilerinin açıkladığı rapor etrafında manipülasyonların devam ettiği eleştirisi getiren Lavrov, Fransa ve ABD’nin aslında herhangi bir rapora ihtiyacı olmadan Esed rejimini suçlayarak işe başladıklarını, kendilerinde var olduğunu iddia ettikleri raporları da tamamı ile Moskova’ya vermediklerini kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanına göre mevcut raporlar, kimyasal saldırının Esed rejimi tarafından yapıldığını kanıtlamıyor.


CİHAN