"ABD Suriye'de Kürt bölgesi istemiyor"

Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Suriye'deki gelişmelerle ilgili konuştu.

ABD Suriyede Kürt bölgesi istemiyor
31 Temmuz 2012 Salı 09:19 tarihinde eklendi.

 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Suriye'de otonomi ve ayrılıkçılığa karşı olduklarını söyledi.
 
Hükümetten üst düzey yetkililerle ikili ilişkiler ve küresel konuları görüşmek üzere Türkiye'de bulunan Gordon, Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaretinde konuştu.
 
Gordon, ''Suriye'nin vatandaşları, demokratik ve kapsayıcı bir Suriye çatısı altında bir araya gelmeli'' dedi.
 
Okula faytonla çıkan Gordon'ı, kapıda Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis karşıladı.
 
Gordon, okula gelişinde, basın mensuplarının Suriye'ye ilişkin sorularını da yanıtladı.
 
Bir gazetecinin, Suriye'nin kuzeyinde Kürt grupların bazı bölgeleri kontrol altına almalarıyla ilgili görüşünü sorduğu Gordon, ''Kürtler de Suriye'deki diğer gruplar gibi bu ülkenin geleceğinin parçası olmalı. Ancak ABD olarak Suriye'de otonomiye veya ayrılıkçılığa karşıyız. Suriye'nin vatandaşları, demokratik ve kapsayıcı bir Suriye çatısı altında bir araya gelmeli. Herhangi bir ayrılık veya otonomiye mahal görmüyoruz'' cevabını verdi.
 
Beşşar Esed rejimi altında istikrarlı ve güvenli bir Suriye olmadığını, bu ülkede siyasi bir değişim istediklerini belirten Gordon, ''Esed çekilmeli. Bütün siyasi, etnik ve dini grupların kendi rolünü oynayabileceği bir Suriye istiyoruz'' dedi.
 
Basın mensuplarının, Gordon'ın ziyaretinin ruhban okulunun açılışı sürecini hızlandırıp hızlandırmayacağı yönündeki düşüncesini sorduğu Metropolit Lambriniadis, ''Bunu bilemiyorum. Çünkü biz o sürecin içinde değiliz. Ancak bizim değerlendirmemiz olumlu. Umutluyuz. Okulun açılmasını bekliyoruz. Hatta hazırız. Bugün izin verilirse, biz eylül ayında okulumuzu eğitime açmaya hazırız'' diye konuştu.