ABD Suriye'nin maliyetini hesapladı

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ülkesinin Suriye'deki çatışmalara olası müdahalesinin fayda, zarar ve maliyetini 5 madde altında sıraladı.

ABD Suriyenin maliyetini hesapladı
23 Temmuz 2013 Salı 11:07 tarihinde eklendi.
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Carl Levin'e gönderdiği mektupta, ABD'nin Suriye konusundaki askeri seçeneklerini sıraladı.
 
Orgeneral Martin Dempsey, ülkesinin Suriye'deki çatışmalara olası müdahalesinin fayda, zarar ve maliyetini 5 maddede topladı:
 
Muhaliflere eğitim, danışmanlık ve yardım
Uzaktan sınırlı saldırılar düzenleme
Uçuşa yasak bölge oluşturma
Tampon bölgeler oluşturma
Kimyasal silahları kontrol altına alma
 
ABD ordusu, "muhalefete eğitim, danışmanlık ve yardım" seçeneğiyle, Suriyeli muhaliflere silah kullanılmasından, taktik planlamaya kadar uzanan görevlerde eğitim ve danışmanlık sağlamayı hedefliyor.
 
"Uzaktan sınırlı saldırılar düzenleme" seçeneğiyle, Esad rejiminin operasyonal gücünün zayıflatılması ve gelişmiş silahlarının vurulması amaçlanıyor.
 
"Uçuşa yasak bölge oluşturulması" seçeneğiyle, Esad rejiminin askeri uçaklarını bombalama, yeniden ikmal için kullanılmasını englleme, hava savunma sistemini etkisiz hale getirmesi hedefleniyor.
 
ABD ordusunun planına göre tampon bölgeler Türkiye ve Ürdün sınırlarında oluşturulacak. Bunun için de binlerce askerin gerektiği ifade ediliyor. 
 
"Kimyasal silahların kontrol edilmesi" seçeneğinin de, kimyasal silahların kullanımı ya da yayılmasının önlenmesi için öldürücü darbeler yapılması amaçlanıyor.
 
'SAVAŞTAN FARKI YOK'
"Güç kullanmak hiçbirimizin kolayca aldığı bir karar değil. Savaştan çok da farkıl değil" diyen ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, hazırladıkları 5 seçenekle muhaliflerin güçlendirileceğini ve Esad rejiminin baskı altına alınabileceğini vurguladı.
 
'İŞLEYEN DEVLET MUHAFAZA EDİLMELİ' 
ABD'nin Irak ve Afganistan'da kazandığı deneyimleri burada kullanabileceğini ifade eden Dempsey, "'Son 10 yılda öğrendiklerimiz, işleyen bir devleti muhafaza etmek için neler gerektiği konusunda dikkatli bir değerlendirme yapmadan, sadece askeri güç dengesini değiştirmenin yeterli olmadığını gösteriyor' dedi.

NTV