ABD Ürdün'e gizlice asker gönderdi

Amerikan New York Times gazetesi, ABD'nin gizlice Suriye-Ürdün sınırına özel eğitimli 150'den fazla asker gönderdiğini yazdı.

ABD Ürdüne gizlice asker gönderdi
10 Ekim 2012 Çarşamba 13:13 tarihinde eklendi.

ABD askerlerinin öncelikli görevi, Suriyeli sığınmacılar konusunda Ürdün askerlerine eğitim vermek. Ancak askerlerin bundan daha önemli bir misyonu da var.

 
Çatışmanın daha da derinleşmesi durumunda, Suriye'ye ait kimyasal silahların kontrol altına alınması için hazırlık ve sınırdaki çatışmaların Ürdün topraklarına sıçramasını önlemek.
 
Ürdün'ün başkenti Amman'ın kuzeyinde Ürdün ordusuna ait askeri bir üste kalan ABD askerlerin komutanlığını üst düzey ABD'li bir subay yapıyor. Özel birlikler, üste Ürdün askerlerine Suriyeli sığınmacılara nasıl davranacakları konusunda eğitim veriyor.
 
Bu konudaki deneyimlerini Ürdün güvenlik güçlerine aktaran ABD'li özel eğitimli askerlerin ayrıca Türkiye-Suriye sınırında yaşanan çatışmanın benzerinin yaşanmaması için önlemler aldığı belirtildi.
 
AMAÇ 'TÜRKİYE' BENZERİ ÇATIŞMAYI ENGELLEMEK
New York Times gazetesi haberinde, Ürdün'ün ABD'nin bölgedeki önemli bir müttefiki olduğuna vurgu yaparak, Washington'un Suriye'de faaliyette olan silahlı güçlerin sınırı geçerek Ürdün'de karışıklık çıkarmasını istemediğini belirtti.
 
Ürdün'deki ABD özel birliklerinin bir diğer misyonu da Esad rejimine ait kimyasal silahlar. Suriye'de çatışmanın derinleşmesi ve Esad'ın kontrolü kaybetmesi durumunda, kimyasal silahların güvenli bir bölgeye taşınması ve terör örgütlerinin eline geçmesini engellemek için gerekli hazırlığı yapmak.
 
PENTAGON'DAN AÇIKLAMA YOK 
ABD'nin Ürdün'e gizlice asker göndermesinin ortaya çıkmasının ardından gazete ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve Ürdün'ün Washington Büyükelçiliği'nden konuyla ilgili bilgi almak istedi. Ancak Pentagon ve Ürdünlü yetkililer bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

NTV