ABD'de hortum felaketi: 91 ölü

ABD'nin Oklahoma eyaletinde 20'si çocuk 91 kişinin ölümüne, yüzden fazla insanın yaralanmasına yol açan hortumdan zarar görenler arasında Türklerin bulunmadığı bildirildi

ABDde hortum felaketi: 91 ölü
21 Mayıs 2013 Salı 09:46 tarihinde eklendi, 2.703 kez okundu.

ABD’nin Oklahoma eyaletinin başkenti Oklahoma City’yi vura kasırgada 20’si çocuk olmak üzere en az 91 kişi hayatını kaybetti, 145 kişi hastanelerde tedavi görüyor.

Moore kasabasını vuran kasırgada çocuk ölü sayısının yüksek olmasının nedeni yıkılan iki okul. Yetkililer enkaz altında kalmış olabilecekler nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Yıkılan okul enkazının birisinden sağ kurtulan 7 yaşındaki küçük bir kız yaşadığı korkuyu, “Işıklar söndüğünde müzik dersindeydik ve hemen sıranın altına saklandım. Pencereden yağmurun geldiğini gördüm. Kasırga içeri girdiğinde çok korkmuştum ve sıralardan birine tutunuyordum. Sırt üstü düştüm ve toz gözlerimin içine girmeye başladı. Sıralar üzerimize düşmüştü ve öğretmenimiz bir tanesinin altında sıkışmıştı. Birisinin yardımıyla çıkabildi çünkü ayağı sıranın altında kalmıştı.” şeklinde ifade etti.

Meteorologlar kasırganın saatte 267 ila 322 kilometre hızla 3 kilometre çapında çok geniş bir alanı etkilediğini belirtti.

Kasırga vurduğunda yardım için geldiğini anlatan kasabada yaşayan bir vatandaş, “Herkesin marketteki dondurucuları çekmeye çalıştığını gördüm. En sonunda bir çekici getirdiler. Ne yazık ki bir adam ve eşiyle küçük bir bebek hayatını kaybetmişti.” dedi.

Oklahoma Valisi Mary Fallin eyalet çapında pek çok binanın yıkıldığını söyledi. Polis şefi bölgede yaşayanların tahliyesi için talimat verdi.

Sağ kurtulan başka bir kadın ise “Annemle kaçmak üzere hazırlanıyorduk. Komşumuz kurtulamayacağımızı ama kendi evine sığınabileceğimiz söyledi. Evine gittik ve banyoya saklandık. Kasırga çok gürültülü bir şekilde vurdu.” ifadelerini kullandı.

Eyalette “büyük afet” ilan eden ABD Başkanı Barack Obama bölgedeki kurtarma çalışmalarına destek olması amacıyla federal yardım emri verdi.

Matta Pottersa, “Kasırga oğlumun okuduğu anaokulu da vurmuştu ve en kötüsünü düşünüyorduk. Şans eseri sağ salim kurtulmuştu. Kendisine sıkı sıkı sarıldık. Şimdi eve dönüyoruz.” sözleriyle yaşadığı sevinci anlattı.

Kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılanlardan Tom Earson felaketin boyutunu “İnsanların üzerlerinden duvarları kaldırıyorduk. Her yerde emekleyerek çıkmaya çalışan insanlar vardı. Etraf sanki bir savaş bölgesi gibi. Sırtından yaralanan ve ezilen insanlar var; biz omuriliğinden zedelen birisini çıkardık.” şeklinde aktardı.

Kasırgalar Oklahoma eyaletinde açık alanları sık vuruyor ancak son afetin meskun bölgeyi vurması felakete sebep oldu.


CİHAN