ABD’de nükleer yangın paniği

ABD’nin New Mexico eyaletinde pazar günü başlayan yangın Los Alamos Ulusal Nükleer Laboratuvarı’na ulaştı. Tesis kapatıldı.

ABDde nükleer yangın paniği
30 Haziran 2011 Perşembe 08:33 tarihinde eklendi, 1.023 kez okundu.

 

Yangın büyüyebilir
 
ABD’nin en önemli nükleer silah araştırma merkezlerinden, New Mexico eyaletinde bulunan Los Alamos Ulusal Nükleer Laboratuarı, pazar günü başlayan ve 176 kilometrekarelik alana yayılan “yangın nedeniyle kapatıldı. Tesisin bugün açılıp açılmayacağını, yangının seyri belirleyecek. Önceki gün, Los Alamos kentinde tahliyelerin yapılmasına neden olan yangının, öğleden sonra laboratuvarın güneybatı sınırına ulaştığı ve karayolunu aşarak toprak araziye sıçradığı kaydedildi. Yetkililerse, yangının önümüzdeki günlerde üç kat büyüyebileceğini açıkladı.
 
İlk bombayı üreten yer
 
Plütonyum ve tonlarca tehlikeli maddenin bulunduğu tesisin sözcüsü Kevin Roark ise “Yangının 25 bin 600 dönümlük tesisten halen birkaç kilometre uzakta olduğunu” belirterek “nükleer ve zehirli materyallerin güvenli yerlere taşındığını” da ekledi. Laboratuar, 2.  Dünya Savaşı sırasında nükleer silah geliştirilmek için yapılmış ve dünyanın ilk nükleer silah denemesi olan Manhattan Project’i gerçekleştirmişti. 1945’te Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombası da burada üretilmişti. Labaratuarda 11 bin 800 kişinin çalışıyor.

Milliyet