ABD'den baskı yapmasını istedi

Kıbrıs Rum yönetiminin dışişleri bakanı Erato Kozaku Markulli, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de tek yanlı başlattığı hidrokarbon arama çalışmaları nedeniyle Kıbrıs Rum yönetimine yaptığı uyarıları ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a aktardı.

ABDden baskı yapmasını istedi
20 Aralık 2011 Salı 23:35 tarihinde eklendi, 1.252 kez okundu.

Markulli, Clinton'dan, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ABD'nin nüfuzunu Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı üzerinde kullanmasını istedi. 
    
Rum radyosu, Washington'da bulunan Markulli'nin, Clinton'la yaptığı görüşmede Kıbrıs sorunu, Türkiye-AB ilişkileri ve iki tarafı ilgilendiren konuların ele alındığını duyurdu. 
    
Markulli, Clinton'la görüşmelerinin dostane ve çok verimli geçtiğini belirterek, "Kıbrıs sorunu, müzakereler, Güney Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığı, hidrokarbon yatakları, Noble Enerji, Amerikan hükümeti ve İsrail'le olan işbirliği ekseninde verimli bir görüşme yaptıklarını" belirtti. 
     
ABD hükümetinin, Güney Kıbrıs'ın "egemenlik hakları konusunda" ilkelere dayalı tavır sergilemesinden dolayı Clinton'a şükranlarını ilettiğini dile getiren Markulli, "Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD'nin bu tavrı gütmeye devam edeceğini teyit etti" dedi. 

"Clinton'ın Rum tezlerine geniş destek verdiğini, Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözülmesi dileğinde bulunduğunu" öne süren Markulli, "Müzakereler konusunda kendisine anlattığım zorlukları anlayışla karşıladı" ifadesini kullandı. 
    
Bir soruya karşılık Clinton'a, Amerikan hükümetinin, "(iki bölgeli, iki toplumlu federasyon) şeklindeki uzlaşılmış çözüm çerçevesine geri dönmesi için Türkiye'ye ve Türk tarafına nüfuzunu kullanarak Kıbrıs sorununun çözümünde rol oynayabileceğini söylediğini" aktaran Markulli, "Bizim ricamız buydu, sanırım mesaj çok anlaşılır oldu" dedi. 
    
Markulli, görüşmede, ne kendisinin ne de Clinton'ın ABD Dışişleri Bakanlığının Kıbrıs Özel Koordinatörü ataması konusunu gündeme getirmediğini de kaydetti.