ABD'den flaş Mısır kararı

Obama yönetimi, Mısır’da gerçekleştirilen darbenin ardından Mısır’a her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen askeri yardımda kesinti yapmaya hazırlanıyor.

ABDden flaş Mısır kararı
10 Ekim 2013 Perşembe 00:08 tarihinde eklendi.

Mısır Ordusuna yapılacak kesintinin öncelikle tank, helikopter ve savaş jetlerini içereceği belirtilirken, kesintinin Sina yarımadası ve Gazze sınırında gerçekleştirilen terörle mücadele operasyonlarını etkilemeyeceğine inanılıyor.

Söz konusu kesintide Mısır ordusu ağustos ayında Mursi taraftarlarına karşı gerçekleştirilen kanlı operasyonlarla ilişkili olduğu belirtiliyor. Geçen pazar günü Mısır’da çıkan olaylarda 50 kişi güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını yitirmişti.

Obama yönetimi bir sure önce F-16 jetlerinin gönderilmesi sürecini ve Mısır Ordusu ile yapılacak askeri tatbikatları da dondurmuştu. Bununla birlikte Obama yönetimi doğrudan Mısır hükümetine giden askeri olmayan yardımları da durdurmaya hazırlanıyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu, Obama yönetiminin söz konusu kesinti hazırlığına ilişkin haberlerin CNN International ve The New York Times Gazetesi tarafından haberleştirilmesinin ardından, rahatsızlığını ifade etmiş, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı sözcüsü Caitlin Hayden de dün yaptığı açıklamada, ABD yönetimin Mısır’a yönelik yardımların tümüyle kesintiye uğramayacağını belirtmişti.


CİHAN