ABD’den İranlı şirketlere yaptırım kararı

ABD yönetimi, toplam 25’i bulan İran şirketi, banka ve kişilere yaptırım uygulandığını açıkladı.

29 Ağustos 2014 Cuma 19:53 tarihinde eklendi, 1.056 kez okundu.


ABD Hazine Bakanlığı’nın, İran’a yönelik yaptırımları deldiği için yaptırım uygulandığını açıkladığı şirketler arasında nakliye firmaları, hava yolları şirketleri ve 6 İran bankası bulunuyor. Söz konusu şirket ve kişiler İran’ın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olmanın yanında İran nükleer programını ve bölgedeki terörizmi desteklemek ile de suçlanıyor.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarat Bakan Yardımcısı David S. Cohen konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “Ortak Eylem Planı sürecinde belli yaptırımları kaldırma taahhütlerimizi yerine getirdiğimiz gibi, İran’a yönelik mevcut yaptırımların uygulanması noktasında kararlılığımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan çıklamada ise İran hükümetine yönelik baskılara bugün bir yenisinin daha eklendiği ifade edildi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden’in imzasını taşıyan açıklamada, ABD yönetiminin mevcut yaptırımların uygulanması konusunda kararlı olduğu vurgulandı. Hayden, “ABD, P5+1 ülkeleri ile İran nükleer programının sadece barışçıl olduğundan emin olunmasını sağlayacak uzun dönem kapsamlı çözüm doğrultusunda birlikte çalışma konusunda kararlılığını sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında, Temmuz ayında Viyana'da gerçekleşen nükleer müzakerelerde görüşmelerin 24 Kasım 2014 tarihine kadar sonuçlandırılmasına karar verilmişti.


CİHAN