ABD'den istihbarat yetkililerine basın kısıtlaması

Obama yönetimi istihbarat yetkililerinin gazetecilerle ilişkilerine kısıtlama getirdi

ABDden istihbarat yetkililerine basın kısıtlaması
22 Nisan 2014 Salı 21:16 tarihinde eklendi.

Ulusal İstihbarat Başkanı James Clapper'ın imzasını taşıyan yeni talimat ABD basınında geniş yer aldı. Talimat, yeni ifşaatların önüne geçmek adına istihbarat kurumları yetkililerine basınla ilişkiler konusunda ciddi kısıtlamalar getiriyor.

Talimatta ABD hükümetine bağlı 17 resmi istihbarat kurumundan hiçbiri istisna edilmedi. Buna göre istihbarat yetkililerinin istihbari bilgiler, kaynaklar, metotlar ve kararlar konusunda gazeteciler ile görüşmelerine yasak getirildi. Gazeteciler sadece istihbarat kurumlarında daha önce belirlenmiş yetkili kişiler ya da departmanın başındaki iki üst düzey isimle irtibata geçebilecek.

Yetkisi olmayan resmi çalışanların herhangi bir görüşme yapması durumunda bunu bildirme zorunluluğu da getiriliyor. Talimata uyulmaması 'güvenlik ihlali' olarak değerlendirilecek ve yetkililer çeşitli disiplin ve görevden uzaklaştırma cezaları ile karşı kaşıya kalabilecek.

Talimat 20 Mart tarihinde yürürlüğü girmesine rağmen resmi sitede geçtiğimiz hafta yayınladı.

Eski Amerikan istihbarat çalışanı Edward Snowden'ın Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) izleme faaliyetlerini ifşa etmesi ABD hükümetini zor durumda bırakmıştı. Snowden'ın ifşa ettiği belgelerle, ABD'nin aralarında Almanya ve Brezilya'nın da olduğu 35 ülke liderini dinlediğinin ortaya çıkması büyük tepkilere yol açmıştı.


CİHAN