ABD'den Kırgızistan çıkarması

Kırgızistan'daki ABD askeri üssünün kapatılacağına yönelik haberler Washington'u harekete geçirdi.

ABDden Kırgızistan çıkarması
22 Şubat 2012 Çarşamba 23:13 tarihinde eklendi.

 

Kırgızistan'dan askeri hava üssünün kaldırılmasıyla ilgili olarak uyarılan Washington, Temsilciler Meclisi'nden bir heyeti görüşmeler yapmak üzere Bişkek'e gönderdi.
 
Kırgızistan Meclisi basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, Bişkek'e gelen David Dreyer başkanlığındaki ABD Temsilciler Meclisi heyeti bugün Meclis Başkanı Asilbek Ceenbekov tarafından kabul edildi, daha sonra Meclis Genel Kurulu üyelerini kuliste ziyaret etti.
 
Açıklamada, ABD heyetinin meclisteki beş parti lideri ve bazı muhalefet partileri liderlerinin yanısıra, meclisteki bütçe, mali, ekonomi, eğitim ile uluslararası ilişkiler komisyonu başkanlarıyla da ayrı ayrı görüşeceği kaydedildi.
 
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul ettiği belirtildi ancak kabulle ilgili ayrıntı verilmedi. 
 
Öte yandan, Atambayev'in Moskova ziyareti öncesinde ABD heyetlerinin peş peşe Bişkek'e geldiği dikkati çekiyor.
 
ATAMBAYEV'İN AÇIKLAMASI
 
Cumhurbaşkanı Atambayev, 19 Aralık'ta Moskova'da yapılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAO) zirvesine katılmış, Cumhurbaşkanı olarak 29 Aralık'ta yaptığı ilk basın toplantısında, "ülkenin güvenliği açısından tehlikeli gördüğü Amerikan askeri hava üssünün sivil havaalanından kaldırılması gerektiğini" söylemişti.
 
Atambayev, önceki gün Bişkek'te resmi temaslarda bulunan ABD'nin Güney ve Orta Asya'dan Sorumlu Dışişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Susan M. Elliott'un başkanlığındaki heyeti kabul etmiş, kabulde 2001'den bu yana faaliyet gösteren sözkonusu üsskün "Manas Uluslararası Havaalanında olmaması gerektiğini" söylemişti.
 
Atambayev'in, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'in daveti üzerinde 23-25 Şubat arasında çalışma ziyareti amacıyla Moskova'ya gitmesi bekleniyor.