ABD'den, Orta Afrika’ya ambargo tehditi

ABD, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) çıkan olaylarda 8 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine, ülkeyi ambargo ile tehdit etti.

27 Ocak 2014 Pazartesi 19:18 tarihinde eklendi, 1.080 kez okundu.

ABD Dişişleri Bakanı John Kerry, OAC’de patlak veren şiddet olaylarının ardından yaptığı açıklamada, "Kendi şahsi emelleri için şiddeti teşvik edenler ve azmettirenler, istikrarı bozanlar için ambargo uygulamayı düşünüyoruz." dedi.

Başkent Bangui’de Hristiyan Balaka militanları Müslüman mahallesini yağmalamış, Cuma günü de eski bir Müslüman bakanı öldürmüşlerdi.

Eski Fransız kolonisi OAC’de karışıklıklar, Seleka örgütü eski lideri Michel Djotodia, komşu Çad’ın yardımıyla geçtiğimiz Mart ayında darbe yapması ile başladı. Hristiyan Balaka çetelerinin başlattığı şiddet olaylarıyla BM’ye göre en az 2 bin insan hayatını kaybetti.

Fransa ve Afrika Birliği askerlerinin akan kanı durduramadığı ülkede Djotodia'nın ay başında istifa ederek koltuğu Catherine Samba-Panza’ya bırakması da şiddeti engelleyemedi.

OAC’deki yardım kuruluşları, kuzeybatı kasabaları Baoro ve Bossempte’de şiddetli çatışmaların devam ettiğini, sivillerin öldürüldüğünü ve yüzlerce evin yakıldığını haber veriyor. Amnesty International'ın üst düzey kriz danışmanı Donatella Rovera, barışgücü askerlerinin etkisiz olduğunu ve büyük bir insanlık trajedisiyle karşı karşıya olunduğunu ifade etti.

Pazar günü başlayan şiddet olaylarında protestocuların yolları trafiğe kapattığı ve silahlı grupların başkenti terk ettiği gözlendi.


CİHAN